Енергийният експерт Еленко Божков нарече в ефира на бТВ "шикалкавене"

...
Енергийният експерт Еленко Божков нарече в ефира на бТВ "шикалкавене"
Коментари Харесай

Еленко Божков: Абонатите кредитират топлофикациите на Ковачки!

Енергийният специалист Еленко Божков назова в ефира на бТВ "шикалкавене " изказванията на КЕВР за поевтиняване, тъй като те вземат за база миналогодишната цена, а не действителната.

Според него не трябва да се взема планирана цена.

"Наричат я планирана, тъй като тя ще се съпоставя в същинската цена, която КЕВР дефинира. Те, вместо да пресмятат действителна цена, дават планирана, което е парадокс. Цената на природния газ ще бъде увеличена, според техните сметки ", предвижда Божков.

Той напомни и парадокса, че регулаторът прави съпоставяне по отношение на остарялата най-висока цена от началото на 1 юли предходната година, само че не регистрира поевтиняването, което би трябвало да пресметна със задна дата.

"Защо го вършат това нещо, откакто всеки месец, според контракта на руснаците се дефинира обновена цена на природния газ. Трябва да се анулира Наредбата и да се пресмята всеки месец или на три месеца ", попита специалистът.

Божков, напомни, че 8 от общо 12 топлофикации в страната са свързани с Христо Ковачки и по този метод с пари на клиентите на ток се субсидират тези сдружения.

"Цената, която ще заплащат клиентите на Топлофикация София ще бъде по-висока с 22 % по отношение на цената, която те са плащали през март и април. И по този начин ще заплащат до 2021 година. Какво има повече да се изяснява. Премиерът е прав. Колкото по-бързо изиска оставката на Теменужка Петкова и Иван Иванов, постоянно реакцията му ще е закъсняла. Ние сега кредитираме Топлоелектрическа централа посредством планирано ползване. Сега ще ги кредитираме още един път по планирана цена. Големите Топлофикации са 12, а 8 от тях са на Христо Ковачки. Ние би трябвало да кредитираме Топлофикациите на Ковачки.

"Некоректна е информацията. Цената на природния газ е понижена. Няма съображение цената на топлинната сила да се покачва. Шефът на КЕВР изясни какъв брой по-ниска е цената на топлинната сила за идната година ", съобщи министър Теменужка Петкова, която се включи по телефона в диалога.

"Определена е нова цена на газа. Ще се връщат средствата в границите на идната седмица. Дружествата имат закон в границите на 30 дни да създадат преизчисление на сметките. Работата на изпълнителната власт е изпълнена и то прелестно ", разяснява тя и упрекна Еленко Божков, че оповестява погрешна информация.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР