Енергийните системи в света минават през бърз преход, който ще

...
Енергийните системи в света минават през бърз преход, който ще
Коментари Харесай

Прогноза на McKinsey: Потреблението на електроенергия ще се удвои през 2050 г., но ще се покрива от ВЕИ


Енергийните системи в света минават през бърз преход, който ще докара до промени от горивата за колите до метода, по който се затоплят домовете и се зарежда промишлеността. Тези трендове ще се отразят на бизнеса, държавните управления, само че и на обособения човек през идващите десетилетия. Това се споделя в прогнозата на консултантската компания McKinsey Energy Insights за развиването на международния енергиен бранш.

Експертите пресмятат, че потреблението на първична сила в света ще престане да нараства през 2035 година, без значение от растежа на Брутният вътрешен продукт и популацията. В страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз потреблението на сила ще понижава, а в Индия и Африка през 2050 година ще се усили два пъти.

Като цяло световното ползване на електрическа енергия ще се удвои през 2050 година Този растеж ще се покрива напълно от възобновими енергийни източници (ВЕИ), които през 2035 година ще създават към 50 % от електрическата енергия, а през 2050 година - 73 %, пресмятат създателите на прогнозата.

Бързият растеж на нови ВЕИ ще се дължи и на това, че новите слънчеви и вятърни електроцентрали последователно ще станат по-евтини от настоящите обичайни мощности. Този развой към този момент се случва, само че като цяло ще приключи към 2030 година, съгласно създателите.

Според създателите на отчета, светът е минал пикът на потреблението на въглища през 2014 година Според изчисленията им, потреблението на въглища ще се намали през 2050 година с 40 %, като най-голяма заслуга за това ще има Китай.

Потреблението на нефт ще продължи да пораства до началото на 2030 година и ще стартира да понижава по-късно, достигайки равнището от 108 млн. барела дневно.

По отношение на потреблението на природен газ, визията е за растеж през идващите две десетилетия, като пикът се чака да бъде към 2038 година

Авторите на отчета показват оптимизъм във връзка с електрическия превоз, като предвиждат, че през 2035 година в света ще се продават 100 млн. електрическия автомобил годишно, а през 2050 година броят към този момент ще доближава 2 милиарда.

Независимо от бурният растеж на новите енергийни технологии, смяната в структурата на първичното ползване на сила може въпреки всичко да са незначителни, съгласно McKinsey

Както излиза наяве главно се залага на свиването на потреблението на въглища и по-комфортно състояние на нефтогазовия бранш. В резултат на това обаче декарбонизацията на международната енергетика може да протече по-умерено. Глобалните излъчвания ще доближат своя пик през 2024 година и ще спаднат с към 20 % за интервала до 2050 година Това обаче не подхожда на задачите на Парижкото съглашение, а за постигането им е нужна по мощна декарбонизация във всички браншове на ползване.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР