Енергийните проекти очаквано бяха основна тема между българския премиер Бойко

...
Енергийните проекти очаквано бяха основна тема между българския премиер Бойко
Коментари Харесай

Цели и послания от посещението на Дмитрий Медведев в София

Енергийните планове предстоящо бяха съществена тематика сред българския министър председател Бойко Борисов и съветския му сътрудник Дмитрий Медведев. Русия желае България да получи гаранции от страна на Европейска комисия, че ориста на възможното продължение на " Турски поток " няма да бъде същото като на " Южен поток ". По тематиката разясниха ръководителят на Софийския конгрес за сигурност Йордан Божилов и политологът Татяна Буруджиева.

Вижте повече във видеото:

Според Татяна Буруджиева идването на газ е значимо, първо за българските жители и второ за българската стопанска система.
Татяна Буруджиева: В енергетиката няма сериозна тактика. Няма изясненост какво вършим с енергетиката си. Важно е да знаем личния си интерес и това дефинира нашето отношение и взаимодействие с всяка една друга страна.
Тя добави, че България е страна, която не може да прави политика, тъй като огромната политика се прави от огромните играчи. Според нея страната ни има опция да се причисли към някои от огромните играчи или да се опита да застава зад своите ползи както Швейцария.
Татяна Боруджиева: Предполагам, че основата на диалога сред Борисов и Медведев са били цените на газа и опцията ние непосредствено да договаряме цените, след изявения интерес на американски вложители в Белене, допускам, че и този диалог е извършен. За България е значимо да има нискотарифен поток на електричество, с цел да не плащаме висока цена за електричеството.  Медведев и Борисов разискаха газовия хъб „ Балкан “ и АЕЦ „ Белене “ Медведев и Борисов разискаха газовия хъб „ Балкан “ и АЕЦ „ Белене “
Руският министър председател Дмитрий Медведев дойде на публично посещаване в София по покана на министър-председателя Бойко Борисов. Енергийното съдействие...

Според Йордан Божилов българо-руските връзки не могат да се преглеждат единствено в границите на двустранни връзки, тъй като съществуват доста фактори, които въздействат на тези връзки. Той сподели, че България би трябвало да потърси своя интерес, без да губи своята стратегически посока - участието в Европейски Съюз и НАТО.
Йордан Божилов: Нашият интерес е да има мощен Европейски Съюз, там са главните търговско-икономически връзки, това е една опция за икономическо развиване и модернизиране на страната.
Според него не е ясно окончателната позиция на Европейски Съюз по отношение на Турски поток. Божилов съобщи, че ролята на българското държавно управление е да потвърди, че частта от Турски поток, която визира България, отговоря на политиките на Европейски Съюз за диверсификация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР