Енергийните министри на България и Украйна дадоха старт на работна

...
Енергийните министри на България и Украйна дадоха старт на работна
Коментари Харесай

Започнахме преговорите с Украйна за предоставяне на оборудването за АЕЦ Белене

Енергийните министри на България и Украйна дадоха старт на работна група за усилване на съдействието в бранша.

Проведе се първа работна среща сред представители на двете страни, основана на Меморандума за съдействие в областта на енергетиката, който беше подписан преди ден от енергийните министри Румен Радев и Херман Халушченко.

Срещата се състоя в Министерството на енергетиката и беше водена от двамата министри в наличието на специалисти и представители на енергийни компании от двете страни.

Двете делегации започнаха формалния развой на договаряния за продажба на оборудването за АЕЦ " Белене ", според решението на българския парламент.

От енергийното ни министерство прецизират, че договарянията ще продължат в разнообразни формати и с график на работа, съгласуван с времевите граници, заложени от решението на българското Народно събрание.

България и Украйна се сплотиха към тезата, че това е исторически късмет, в който ползите на двете страни съответстват.

От ведомството показват, че България разполага с отчасти доставено съоръжение, което не е задоволително за създаване на цяла нова мощ. Динамиката в енергийния бранш е такава, че страната ни не може да си разреши да се ангажира с дълъг, безценен и неразбираем план.

От своя страна, Украйна има сериозен интерес към българското съоръжение, което ѝ е нужно за отплата на изгубени енергийни мощности, в това число поради краткотрайната окупация на Запорожката АЕЦ.

Българският министър на енергетиката Румен Радев и украинският му сътрудник Херман Халушченко бяха безапелационни, че квалифицираният Меморандум за съдействие цели доста по-широко развиване на енергийното съдействие, което да поддържа икономическото и инфраструктурно развиване на целия район.

От украинската страна обявиха, че се интересуват и от опциите за доставка през България на полутечен природен газ и неговото предпазване, както и от повишение на потенциала на електроенергийна съгласуваност и опциите за търговски обмени. Същевременно откроиха, че различен фокус е усилване на съдействието в развиването на нови енергийни технологии, изключително във връзка с зеления водород и съхранението, както и развиването на ВЕИ мощности.

С първата работна среща в осъществяване на подписания Меморандум България и Украйна направиха първа действителна стъпка към реализиране на огромния капацитет за съдействие в енергийния бранш сред двете страни, означават от енергийното министерство.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР