Енергийните компании в Европа, работещи на въглища, напредват твърде бавно

...
Енергийните компании в Европа, работещи на въглища, напредват твърде бавно
Коментари Харесай

Енергийните компании в Европа изостават към целта за въглеродна неутралност

Енергийните компании в Европа, работещи на въглища, напредват прекомерно постепенно по основни стъпки към задачата за въглеродна индиферентност до 2050 година Това демонстрира изследване на климатичните организации Europe Beyond Coal и Ember, представено от Bloomberg. Никоя от оценените 21 компании няма съответни проекти за осъществяване на всеки един от стадиите, нужни за реализиране на задачата, показва отчетът, а 16 от тях са поели ангажимент за свеждане на чистите излъчвания до нула доникъде на века.

Авторите на отчета правят оценка до каква степен проектите на енергийните компании подхождат с пътната карта на Международната енергийна организация (IEA). Тя включва цел за развитите стопански системи да затворят въглищните централи, които не улавят въглеродните си излъчвания, до 2030 година и да обезпечат произвеждане на електрическа енергия с нулеви излъчвания до 2035 година

Девет от оценените компании са се заели да прекратят активността си с въглища до 2030 година, а всички 21 ще поддържат електроцентрали на природен газ в Европейски Съюз след 2035 година, открива изследването. Единствено Drax Group Plc и Orsted AS са оценени като полагащи задоволителни старания, с цел да доближат въглеродно неутрално произвеждане на електрическа енергия до 2035 година И двете възнамеряват да затворят въглищните си централи до идната година и разчитат на биоенергия с хващане на въглерод, с цел да доближат нулеви чисти излъчвания.

Важно е да се правят оценка краткосрочните и средносрочните цели на фирмите във връзка с енергийния преход, защото задачите за нулеви чисти излъчвания постоянно са закрепени надалеч в бъдещето, разяснява Фелиша Аминоф, анализатор от BloombergNEF.
Реклама Труден преход
Европейският съюз се пробва да се откаже от замърсяващите енергийни източници, като в същото време разчита от ден на ден на възобновими като вятър и слънчева сила, с цел да реализира своите цели за климата. Междувременно обаче континентът е изправен пред енергийна рецесия, провокирана от дефицит на природен газ, който увеличи цената на тока и накара производителните на електрическа енергия да търсят различни източници.

Привърженици на изкопаемите горива считат, че прекомерно бързото делене с тях може да докара до ненужни стопански вреди. Регионите, наранени от прекъсване на потреблението на въглища, към този момент страдат, разяснява Брайън Рикетс, общоприет секретар на групата за въглищна индустрия Euracoal. Ако това би трябвало да се случи по-бързо, резултатите ще станат по-интензивни, счита той.

Докладът на Europe Beyond Coal и Ember предлага по-голяма отчетност на акционерите и кредиторите на енергийните компании и приканва за целеустремено понижаване на излъчванията от всички обхвати. Той също по този начин предизвестява за " спекулативни " проекти за водород, които някои компании могат да употребяват вместо обстоен проект за отричане от природен газ.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР