Енергийните гиганти British Petroleum (BP) и Glencore са обявили за

...
Енергийните гиганти British Petroleum (BP) и Glencore са обявили за
Коментари Харесай

Продават се 600 000 тона руски петрол. Но вече 3 месеца никой не иска да го купи

Енергийните колоси British Petroleum (BP) и Glencore са оповестили за продажба към 600 000 тона съветски нефт, само че от повече от три месеца за тях не се е появил покупател. А провинен за това е обстановката със нечистият петрол в тръбопровода " Дружба ".

Заради нея петролната промишленост в Русия изпадна в рецесия през април откакто към 5 милиона тона нефт, предопределен за износ, се оказа нечист с органически хлорид. Химикалът се употребява за повишение на добива на тежък нефт, само че той нарушава качеството на към този момент рафинирания артикул.

В резултат доставките за Германия, Полша, Унгария, Словакия, Чехия, Украйна и Беларус през " Дружба " бяха спрени.

Няколко месеца по-късно част от въпросния нефт е бил изнесен и продаден през балтийското пристанище Уст-Луга. Конкретно това се е случило с 1,5 милиона тона петрол. Други 600 000 тона, продадени на BP и Glencore от " Роснефт ", обаче остават непродадени, демонстрират данни от платформата Refinitiv Eikon.
 Замърсеният съветски нефт за $1,2 милиарда, за който никой не желае да заплати
Замърсеният съветски нефт за $1,2 милиарда, за който никой не желае да заплати

Дори и Русия

От Reuters показват, че двете компании отхвърлят да разясняват случая. Също по този начин от организацията прибавят, че те не могат да заведат иск против " Роснефт " за обезщетения преди да продадат въпросния петрол.

" Не можеш да заведеш иск против Русия до момента в който не си приключил продажбата и не си пресметнал загубите си от забавянето ", споделят специалисти пред Reuters.

Проблемът с продажбата на останалия нефт не е изненадваща като се има поради, че замърсяването в нефтопровода " Дружба " оказа забележителен отрицателен резултат върху бизнеса на " Роснефт " и " Транснефт ", която е оператор на нефтопроводната мрежа на Русия.

От второто сдружение оповестиха преди време, че са подготвени да платят обезщетения на доставчиците на суровината, които би трябвало от своя страна да платят обезщетенията за купувачите. Засега се знае, че обещаните обезщетения са към 15 $ на барел, което е към една четвърт от цената на барела.
 Фиаското с съветския петролопровод
Фиаското с съветския петролопровод " Дружба "

От три седмици са спрени доставките на първични материали през най-големия петролопровод от Русия за Европа
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР