Енергийните борси на Сърбия и Унгария ще се обединят до

...
Енергийните борси на Сърбия и Унгария ще се обединят до
Коментари Харесай

Сърбия и Унгария обединяват енергийните си борси

Енергийните тържища на Сърбия и Унгария ще се обединят до края на годината, написа SeeNews. Ходът цели да се сътвори мощен състезател на районната сцена, заяви министърът на енергетиката на Сърбия Александър Атич след среща с унгарския си сътрудник Петър Зижарто.

По думите на Атич сливането би осигурило достъп от една точка до пазарите на електрическа енергия на страните от Централна и Югоизточна Европа, като по този метод ще се усили ликвидоността на пазара, както и доходността и успеваемостта на двата оператора.

През месец февруари 2018 година основаната в Белград South East European Power Exchange (SEEPEX) подписа меморандум с унгарската Hungarian Power Exchange (HUPX) за съгласие и за сливане в Central and Southeast Europe (CESE). Документът беше подписан също по този начин от Европейската енергийна борса (European Power Exchange EPEX SPOT) и електроразпределителните сдружения на двете страни - сръбската Elektromreza Srbije (EMS) и унгарската Hungarian Independent Transmission Operator Company (MAVIR)

Според меморандума за съгласие HUPX и SEEPEX ще обединят своите енергийни предприятия като в същото време ще поддържат постоянна връзка с европейската борса, с цел да основат по-силен и централизиран състезател в района.

EPEX SPOT, EMS и MAVIR ще бъдат създатели акционери на новосъздадената борса за електрическа енергия. ЕРП-тата ще разчитат на услугите на EPEX SPOT във връзка с действието на пазара за ден напред и дейностите по свързване.

Борсата ще бъде основана в Будапеща и Белград, като планът ще бъде отворен за заинтригувани спомагателни сътрудници.
 Росатом оказва помощ на Сърбия да построи център за нуклеарни проучвания
Росатом оказва помощ на Сърбия да построи център за нуклеарни проучвания

В института ще се работи за насърчаване на нуклеарната медицина
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР