Енергийни проекти и европейската перспектива на страните от Западните Балкани

...
Енергийни проекти и европейската перспектива на страните от Западните Балкани
Коментари Харесай

Захариева и гръцкият й колега обсъдиха енергийни проекти и Западните Балкани

Енергийни планове и европейската вероятност на страните от Западните Балкани са били измежду тематиките на днешните диалози сред вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министъра на външните работи на Република Гърция Николаос Дендиас.

Отношенията сред България и Гърция са на стратегическо равнище и са образец по какъв начин историята може да ни бъде преподавател, а не затвор, съобщи Екатерина Захариева пред публицисти след срещата с гръцкия си сътрудник.

Тя уточни, че двете страни споделят близки позиции и във връзка с идващия европейски бюджет, и по миграцията, и по европейската вероятност на страните от Западните Балкани.

Българският външен министър напомни, че следващата година ще бъде маркирана 140-годишнината от двустранните връзки на нашите страни и сподели, че тази годишнина може да бъде употребена да се провеждат дни на Гърция в България и Дни на България в Гърция, както и да се провежда междуправителствено съвещание.

Захариева означи, че търговията сред двете страни пораства всяка година и за предходната година стокообменът е 3,3 милиарда евро, както и положителното развиване на туризма.

Двамата министри са разискали и въпроси от енергетиката - плана за газовата връзка сред България и Гърция, както и LNG терминала при Александруполис.

Николаос Дендиас означи, че Гърция е един от най-големите вложители в България. Винаги насърчаваме гръцките вложители да идват тук, в същото време приканваме евентуални български вложители в Гърция, добави той. Ние сме близки другари, работим за районната непоклатимост и няма да пожалим старания, с цел да помогнем и на нашите съседи по техния европейски път, разяснява министър Дендиас.

Гърция е дирек на непоклатимост и съдействие на Балканите и постоянно поддържа политиката за разширение на Европейски Съюз и предизвиква европейската вероятност на страните от Западните Балкани, при изискване че дават отговор на изискванията и критериите, означи той и добави, че Гърция отделя огромно внимание на спазването на Преспанското съглашение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР