Енергийни експерти се противопоставиха на идеята на служебния кабинет да

...
Енергийни експерти се противопоставиха на идеята на служебния кабинет да
Коментари Харесай

Евтин ток до 250 кВтч стига само за осветление и кухненски уреди

Енергийни специалисти се опълчиха на концепцията на служебния кабинет да се вкарат две тарифи на тока за бита, като по-ниската цена се заплаща за ползване до 250-300 киловатчаса на месец. 

" Стъпалото е прекомерно ниско и на процедура ще натовари с по-високи разноски всички семейства, които през зимата се отопляват на ток ", съобщи пред БНР Антони Иванов от Българията енергиен и минен конгрес.

Все още не е ясно какъв предел за двете цени ще предложи за гласоподаване в Народното събрание служебният кабинет, само че предварителните диалози се въртяха към 250-300 киловатчаса. Ресорният вицепремиер Христо Алексиев уточни, че по този начин ще се защитят по-бедните семейства, до момента в който богатите, които " отопляват басейни и копаят биткоини ", ще заплащат по-скъп ток.

" Това не е добра аргументация. Заради една дребна група хора, ще бъдат наранени всички, които употребяват ток за отопление ", разяснява Иванов. Той уточни, че се планува прекомерно ниска месечна консумация на ток по евтината цена, която покрива единствено осветлението и използването на домашен електроуреди, само че никога не покрива отопление с по-мощни електроуреди.

Според енергийния експерт даже и да се вдигне прагът на по-скъпия ток, механизмът на две цени няма да е работещ, тъй като още веднъж по-заможните българи ще бъдат в по-голяма степен облагодетелствани. Според него би трябвало да се намерения за различен механизъм за ограничение на използването на ток на контролирани цени. Според Иванов това ограничаване не би трябвало да е месечната консумация, а присъединителната мощ. Ако тя е голяма, потребителят би трябвало да попада в категорията на свободния енергиен пазар и да заплаща по цени на свободния пазар, уточни Иванов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР