Енергийната политика на турското правителство се е променила и новата

...
Енергийната политика на турското правителство се е променила и новата
Коментари Харесай

Турция с амбиция да стане търговски център за природен газ


Енергийната политика на турското държавно управление се е трансформирала и новата енергийна политика е доста сполучлива. Това съобщи Gulmira Rzayeva, откривател в Института за енергийни проучвания в Оксфорд, по време на Срещата на високо ниво “Bosphorus Summit”, която се организира на 28 ноември под патронажа на турския президент Реджеп Ердоган. Организатор е Платформата за интернационално съдействие (ICP).

" С планове като TANAP се чака, Турция в бъдеще да се трансформира в търговски център за природен газ ", сподели Rzayeva.

По време на срещата в Истанбул 176 души в 37 панела представяха решения за световни и районни проблеми под мотото “The New Challenge of Globalization”. Тридневната среща на върха беше посетена от 76 страни с общ размер на търговията от $3.3 трилиона.

По време на срещата огромна част от специалистите застъпиха позицията, че търсенето на природен газ и слънчева сила ще се усили и че бъдещето на тези два енергийни класа е блестящо. Ще има нарастване на потреблението на природния газ, изключително на полутечен природен газ, предвижда Fatih Birol, изпълнителен шеф на International Energy Agency добавяйки, че цената на слънчевата сила последователно ще намалее.

Освен напредващия план TANAP, Турция от години развива инфраструктурата си и за доставки на съветски природен газ. Преди 20-тина година страната получаваше доставките на газ от Русия по трасето през Украйна и България. В края на предишния век беше издигнат и проработи тръбопроводът " Син поток ", който разнообрази маршрута за съветския газ, който към този момент се доставя газ по дъното на Черно море, заобикаляйки Украйна и намалявайки количествата на преноса през България. А в този момент към този момент започва работата по газопровода " Турски поток ", който може изцяло да пренебрегва украинския път на съветския газ към Европа, а това ще остави празни и директните тръби в България.

Българското държавно управление се пробва да понижи вредите от загубата на " Южен поток " и изместването му от Турски поток, като стартира плана за газов хъб " Балкан ". Така България и Турция застават в стартова позиция в надпреварата за действителен център на разпределянето на газовите отоци и търговията с природен газ в района, който ще бъде важен и за Европакато цяло. Засега Турция води с няколко обиколки - с предлагането на аалтернативни пътища и източници, с съществуването на пазар на газ и с опциите за предпазване, които обезпечават сигурност на бъдещи директни доставки.

Междувременно министърът на енергетиката Berat Albayrak заяви, че Турция ще вкара още два спомагателни плавателни съда за предпазване на природен газ, в сходство с задачата за разширение потенциала за предпазване при повишаване на търсенето.

За да разшири потенциала си за предпазване в изискванията на възходящо търсене, Турция е подготвена да вкара в употреба още две плаващи уреди за предпазване и регазификация на полутечен природен газ (FSRU), като едното от тях ще стартира да действа до края на годината. Следвайки курса към сигурност на доставките енергийния министър Berat Albayrak, акцентира, че задачата е нашарване на енергийните запаси и направления, разширение на интервенциите за сондиране и сеизмични проучвания, подсилване на енергийната инфраструктура и приоритет за енергийната успеваемост.

В изявление по време на диалозите за бюджета за 2018 година на министерството на енергетиката и естествените запаси в турското Велико национално заседание, министър Berat Albayrak разгласи, че ще се съсредоточат върху още две уреди FSRU – в Hatay Dörtyol и в залива на Сарос, като напомни, че през предходната година в региона на Алиада в Измир е ситуирано FSRU. Съоръжението в Hatay Dörtyol ще има дневен потенциал за регазификация от 20 милиона кубически метра и ще бъде в употреба до края на годината. С настоящите работи по увеличение потенциала за предпазване, потенциалът за предпазване на природен газ ще надвиши 10 милиарда кубически метра. Кумулативният потенциал за предпазване ще бъде еднакъв на 20% от годишното ползване на газ, заяви министърът.

Министър Albayrak акцентира, че проучвателните и сондажните интервенции са доста разширени за, да се разпознават запасите от петрол и природен газ. Той също по този начин акцентира, че увеличението на потенциала за предпазване на природен газ и разполагането на FSRU ускорява сигурността на доставките на природен газ.

Разработвайки плана за многовекторен природен газ, в който Турция е страна, министърът означи, че Транс-Анадолският газопровод е приключен на 94% до края на септември и продължава строителството му под протока Дарданали.
Министърът сподели, че планът TANAP ще стартира да доставя газ до Турция през 2018 година, а до Европа през 2020 година

По отношение на плана Турски поток, в който Турция си сътрудничи с Русия, министър Albayrak осведоми, че интервенциите по полагане на тръбите праволинейно не престават и до 9 ноември положените тръби са 248 километра.

" Като се има поради неналичието на здрав, сигурен пазар на природен газ в Югоизточна Европа и размерът на нашите маркетингови планове, TANAP и Tурски поток ще поддържат нашата цел Турция да стане център за търговия с природен газ ", сподели Albayrak.

Предоставяйки информация за развиването на оборудванията за предпазване, министър Albayrak съобщи, че подземното оборудване за предпазване на природен газ в езерото Туз е получило първия газ през януари 2017 година като първата фаза на плана е готова през зимата на предходната година за доставки на газ през 2017 година

По отношение на интервенциите по нарастване на потенциала, министърът сподели: " След приключването на строителните работи в оборудването за подземно депозиране на природен газ на езерото Туз, то ще разполага с потенциал за предпазване от 5,4 милиарда кубически метра газ и потенциалът за възпроизвеждане ще доближи 80 милиона кубически метра всекидневно. " Проектът за Фаза II за предпазване на природен газ в Северна Мармара бе приключен през 2016 година и оборудването разполага с 2,8 милиарда кубически метра потенциал за предпазване, а ежедневното възпроизводство е 25 милиона кубически метра. Министър Albayrak осведоми, че работата по разширението на оборудването ще бъде приключена до 2020 година и неговият общ потенциал за предпазване ще доближи 4,6 милиарда кубически метра.

Albayrak акцентира, че са подхванати стъпки за увеличение потреблението на вятърни, слънчеви и геотермални запаси, които преди 15 години при производството на електрическа енергия съвсем в никакъв случай не са били употребявани, като отбелязва, че конфигурираната мощ на тези запаси е била доста по-висока от междинното за света, с помощта на тези стъпки.

Припомняйки, че са подхванати значими стъпки в нуклеарните електроцентралите Akkuyu и Sinop и че изследванията за местоположението на трета нуклеарна електроцентрала не престават, Albayrak заяви, че първите два плана ще имат по четири реактора и обща конфигурирана мощ от 9,280 мегавата.

" С построяването на атомните електроцентрали ще бъде разширено портфолиото на електрическата енергия на нашата страна и разнообразието на ресурсите ще бъде увеличено ", добави той. " В допълнение, приносът на нуклеарната енергетика с нулеви излъчвания, за постигането на задачите, свързани с изменението на климата, е значим. "
Той уточни, че първата част от атомната електроцентрала Akkuyu има за цел да бъде в употреба през 2023 година, като добави, че за плана за атомна централа в Sinop настоящото изследване и изследванията за изпълнимост са в ход.

В разбора са употребявани публикациите:
DAILY SABAH WITH ANADOLU AGENCY - Turkey expanding gas capacity with 2 more LNG storage units
Yeni Şafak - Turkey to become trade hub for natural gas

Източник: December 2017 CBBSS INFOLETTER ON OIL AND GAS E&P

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР