Енергийната общност към ЕС обяви, че планираният от Газпром участък

...
Енергийната общност към ЕС обяви, че планираният от Газпром участък
Коментари Харесай

ЕС скочи срещу Турски поток в Сърбия

Енергийната общественост към Европейски Съюз разгласи, че плануваният от Газпром сектор на газопровода „ Турски поток “ през Сърбия ще навреди на конкуренцията в района, заяви Emerging Europe.

През тази седмица сръбският енергиен регулатор позволи на Газтранс да работи по плана. Компанията е благосъстоятелност на основаната в Швейцария „ Южен поток Сърбия “. В нея Газпром има 51% от акциите. Останалите са в ръцете на сръбския газов монополист „ Сърбиягаз “.

От Енергийната общественост на Европейски Съюз оповестиха, че с това решение Сърбия е пропуснала опцията да преведе плана в сходство с европейските правила. Смята се, че по този начин са нарушени разпоредбите за достъп на трета страна и тарифните регулации.

Проектът „ Турски поток “ би трябвало да доставя газ за Европа през Турция, България, Сърбия и Унгария. Допълва се, че от България и Унгария не е имало молби за освобождение от разпоредбите на Европейски Съюз.

 

 

Очаква се сръбският сектор да бъде приключен до 15-ти декември тази година. Сърбия към този момент разгласи, че планът е значим за нейната стопанска система.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР