Енергийната криза във Франция се пренася в цяла Европа В

...
Енергийната криза във Франция се пренася в цяла Европа В
Коментари Харесай

Жегите и скъпият газ подпалиха цените на тока в Европа

Енергийната рецесия във Франция се придвижва в цяла Европа В пиковите часове цената на тока в България стига до 1200 лева./мВтч Причината за скъпия ток се крие в топлото време и скъпия газ
Заедно с температурните рекордни в Западна Европа падат и тези за цената на електрическата енергия. Днес да вземем за пример във Франция борсовият ток коства 589.22 евро/мВтч - стойност, която не беше достигната даже през миналата тежка зима. За на следващия ден има леко намаляване - до 555 евро.

В България към този момент електрическата енергия остава по-евтина, само че в избрани часове на денонощието също падат върхове. За 21 часа на 21 юли да вземем за пример реализирана цена надвишава 1200 лева./мВтч. Средната стойност на борсовия ток от началото на месеца междинната също е рекордно висока - 296 евро/мВтч, или 578 лева Това е с 20% над предходната рекордна стойност от март.

Причините за тези рискови цени могат да се търсят в няколко посоки: газовия дисбаланс, провокиран от Русия, високите цени на петрола и извънредно топлото време в някои елементи на континента, които принудиха електроенергийните системи да впрегнат цялата си мощност, с цел да могат да задоволят потреблението. Заради това пораства и използването на въглища за произвеждане на ток - редица страни възпламениха мощностите си за да се борят с дефицита на газ.
Реклама
Скрит, само че не незначителен фактор,. Заради либерализирания пазар на електрическа енергия, една спряла мощ в Централна Европа може да разбалансира пазарите на няколко страни.
Скъп ли е токът в България?
В България цената на електрическата енергия е рекордно висока през този юли. Това е и най-скъпият месец приблизително до момента през 2022 година, откогато изобщо има борсова търговия като изпревара даже дните на първичния потрес от войната в Украйна.

Въпреки това електрическата енергия в България не са най-скъпата в Европейски Съюз. Дори в противен случай -тя е измежду по-ниските. Средните цени за месеца в Румъния, Австрия, Нидерландия и Франция да вземем за пример са фрапантно по-високи.

Причините за това са, че България задоволява потребностите си от лично производство- нуклеарната централа, както и въглищните Топлоелектрическа централа работят на най-много, а огромна част от създадената електрическа енергия се изнася за чужбина. Именно търсенето на ток от района покачва и цените за вътрешния пазар. Но дейно това не визира потребителите, за които страната вкара таван от 250 лева./мВтч. Всъщност приходите от по-скъпия ток се употребяват за обезщетения към бизнеса.
Реклама
Ситуацията можеше да бъде още по-благоприятна за чистия експорт на ток в случай че. Простите сметки демонстрират, че при работа на цялостен потенциал, централата би мога да носи по 100 млн.лв. на месец.

АЕЦ " Козлодуй " да вземем за пример печели по 10 млн. лева дневно, а към полугодието има на 1.7 милиарда лева позитивен финансов резултат.

А единствено през днешния ден държавният Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " подписа две покупко-продажби за доставка на ток през последната седмица на юли и за целия август, които са на стойност към 12 млн. лв.. Реализирани са на междинна цена от 690 лева./мВтч, а купувачите са напълно непознати компании.
Проблемите в Европа
Цяла Западна и Централна Европа действително е в патова обстановка, защото страните там разчитат на базовите нуклеарни мощности на Франция, които обаче в последните седмици имат странни механически проблеми и работят на 40 % от потенциала си. Анормалните жеги също основават неприятностите за нуклеарните централи - доста от тях се постанова да спирани поради неспособност да бъдат охлаждани, защото водите на реките, които се употребяват за задачата, са с прекомерно висока температура.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Транспорт 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Отбрана 2 Отбрана 3 Коментари и разбори Реклама
В тази връзка Швейцария, Нидерландия, Белгия и Германия не могат да черпят от френския ток, а в противен случай, те продават на Франция от своите мощности. Към 20 юли Франция внася приблизително по 5000 мВтч, което повече от цялото ползване на България.
Цената на газа
Безспорно една от аргументите за високата цена на тока е природния газ. От няколко седмици насам на нидерландския TTF хъб той се търгува за към и над 150 евро/мВтч. Това е и най-ликвидният газов показател и цената там непосредствено се отразява на цената на синьото гориво на всички места в Европа.

Допълнително Русия поддържа доставките на най-малко, което не разрешава хранилищата да бъдат запълнени и по този начин цените може да се усилят още повече при започване на отоплителния сезон.

Проблем се оказват и доставките на полутечен газ към Европа, защото доста от танкерите няма по какъв начин да тръгнат от Съединени американски щати поради - чака се спад от 20% в границите на 90 дни. Липсата на дълготрайни контракти пък води до извиване на ръцете на европейските страни от страна на огромните енергийни компании, които желаят да се възползват оптимално доста от обстановката.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Всичко, което би трябвало да знаем за ESG: екологично, обществено корпоративно ръководство 18 юли 2022, 16:32 Сърбия и Унгария ще опитат да понижат газовата си взаимозависимост от Русия 18 юли 2022, 13:55 Какви промени са нужни, с цел да стартира приемането на средствата от Европейски Съюз 8 юли 2022, 06:09 ESG стандартите стават наложителни през 2024. Какво прави бизнесът? 7 юли 2022, 15:00 Скритата концесия на " Топлофикация София " 7 юли 2022, 11:25 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР