„Енергийната криза не е резултат от войната, която Русия започна,

...
„Енергийната криза не е резултат от войната, която Русия започна,
Коментари Харесай

Клаус Йоханис: Енергийната криза бе старателно подготвена от Русия

„ Енергийната рецесия не е резултат от войната, която Русия стартира, а се случи в границите на подготовката за тази офанзива. Кризата беше усърдно готова от Русия и осъществена. За страдание, рецесията ще продължи “, съобщи през днешния ден румънският президент Клаус Йоханис, който е в Мадрид за присъединяване в срещата на върха на НАТО, оповестява телевизия Диджи 24.

Йоханис разяснява, че цените в енергетиката ще останат високи, а рецесията ще продължи.

Зависимостта от съветския нефт и газ би трябвало да се промени, а измененията няма да се случат от през днешния ден за на следващия ден. Голяма част от петрола и газа идва по тръбопроводи, които не могат да бъдат сменени бързо, сподели Йоханис.

Имаме обща платформа, основана от Европейската комисия за закупуване на газ, евентуално това ще се случи и за петрола, с цел да се намерят различни източници. Доставчиците на петрол и газ са наясно, че тук може да се осъществя рентабилен бизнес, вследствие на което цените на всички артикули в международен мащаб се покачиха доста и при настоящето състояние ще продължат да порастват, разяснява румънският президент.

Той уточни, че това ще се отрази на всички в дълготраен проект.

„ Неизбежно е тези първични материали да нарастнат, до момента в който не намерим различни пътища, различни снабдители, жизнеспособни различни пътища за доставка, които да доведат до стабилизиране на цената “, сподели Йоханис.

Румъния има „ доста съответни “ упования от срещата на върха на НАТО, сподели още президентът и изброи забележителното подсилване на Източния фланг, увеличението на броя на съюзническите войски в региона, оповестяването на Черно море за зона от стратегически интерес, разглеждането на Русия като сериозна опасност за Алианса и превръщането на бойните групи в бригади, оповестява Аджерпрес.

Йоханис сподели още, че Румъния поддържа политиката на „ отворени порти “ по отношение на кандидатурите на Швеция и Финландия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР