Hawaiian Electric отхвърля твърденията за небрежност след горските пожари в Мауи

...
Енергийната компания Hawaiian Electric заяви, че е изключила електропроводите в
Коментари Харесай

Енергийната компания Hawaiian Electric заяви, че е изключила електропроводите в западен Мауи повече от шест часа преди началото на поредица от горски пожари в началото на август, отблъсквайки се твърди, че небрежността на компанията е помогнала за създаването на условия, довели до широко разпространено унищожение.

В понеделник Hawaiian Electric нарече съдебно дело, заведено от окръг Мауи срещу компанията „фактически и правно безотговорно“.

Компанията също обвини окръжните власти, че не са успели да овладеят пожарите, които убиха най-малко 115 души, разселиха стотици други и изпепелиха историческата общност на Лахайна до основи.

„Бяхме изненадани и разочаровани, че окръг Мауи се втурна към съда дори преди да е приключило собственото си разследване“, каза Шели Кимура, президент и главен изпълнителен директор на Hawaiian Electric.

Докато Хаваите се справят с последиците от най-смъртоносния горски пожар от повече от век в Съединените щати, държавната компания за комунални услуги е изправена пред обвинения, че не е успяла да спре незабавно захранването в райони със силни ветрове, метод, който обикновено се използва по време на високи риск от пожар.


Такива искове и насрещни искове се вписват в познат модел, който се проявява след смъртоносни пожари, тъй като общности и служители се опитват да анализират сложни вериги от събития и да държат отговорните за предполагаемите неуспехи отговорни.

Компаниите за комунални услуги в САЩ са изправени пред постоянен контрол на фона на обвинения, че небрежността е допринесла за смъртоносни горски пожари, като например неподрязване на растителността около електропроводите или актуализиране на уязвима инфраструктура.

През май калифорнийската компания Pacific Gas & Electric Company (PG&E) се съгласи да плати 150 милиона долара в споразумение за ролята си в пожара Zogg през 2020 г., който уби четирима души.

PG&E е обвинявана за десетки други пожари в Калифорния, включително Camp Fire през 2018 г., който уби 85 души, докато помита град Парадайс.

Компанията постигна споразумение за 13,5 милиарда долара по този случай, като се призна за виновен по повече от 80 обвинения за непредумишлено убийство.

Окръг Мауи съди Hawaiian Electric миналата седмица, като твърди, че компанията не е успяла да изключи електрозахранването въпреки ураганните ветрове, които биха могли да съборят електропроводи и да предизвикат пожар.

В понеделник комуналната компания контрира, че самият окръг е направил грешни стъпки и че пожарът, предизвикан от паднал електропровод, е обявен за „100% овладян“ и по-късно „погасен“ от отдела за пожарна и обществена безопасност на окръг Мауи.

Компанията казва, че друг пожар е започнал в същия район повече от шест часа, след като е спрял захранването, след което се е разпространил извън контрол и е обхванал Лахайна.

В събота The Washington Post съобщи, че компанията е премахнала повредени електрически стълбове и друго оборудване от място на пожар в Лахайна около 12 август, което потенциално компрометира доказателства, които са част от разследването.

Оборудването е премахнато „преди следователите от Федералното бюро за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви (ATF) да пристигнат на мястото“, пише вестникът.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР