Енергийната комисия в Народното събрание прие прокторешението на ГЕРБ, с

...
Енергийната комисия в Народното събрание прие прокторешението на ГЕРБ, с
Коментари Харесай

Енергийната комисия одобри размразяването на проекта "Белене"

Енергийната комисия в Народното събрание одобри прокторешението на ГЕРБ, с което се разпорежда на енергийния министър Теменужка Петкова да възобнови дейностите по създаване на АЕЦ " Белене ". " За " предлагането на ГЕРБ (подкрепено през цялото време от " Обединени патриоти " ) гласоподаваха 14 депутати, " срещу " бяха двама. Сходният план на Българска социалистическа партия бе отритнат.

С признатото предложение на ГЕРБ се разпорежда на министъра на енергетиката да възобнови дейностите по търсенето на благоприятни условия за създаване на АЕЦ " Белене " взаимно със стратегически вложител на пазарен принцип и без даване на държавна гаранция, посредством обособяване на активите и пасивите на плана " Белене " в настрана планово сдружение.

С проекторешението се разпорежда още министърът на енергетиката да провежда, координира и управлява провеждането на договарянията с евентуалните вложители и производители на съоръжение, както и да предприеме дейности за създаване на процедура за избор на стратегически вложител и да предложи благоприятни условия за структуриране на плана в период до 31 октомври 2018 година и предлага на Министерския съвет да предприеме дейности за анулация на решението си за " Белене " от 29 март 2012 година за осъществяване на договаряния с евентуални вложители.

Предстои проекторешението да бъде одобрено от народните представители. Дебатът по него е плануван за четвъртък заран.

Кабинетът би трябвало да промени решението си

Няма по какъв начин да разчитаме на инвеститорски интерес за " Белене ", в случай че кабинетът не анулира решението си, с което е прекратило реализацията на плана. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на съвещанието на комисията, представена от организация " Фокус ".

С това решение, което ще бъде взето в този момент, на процедура се отваря вратата на това да се даде опция за реализация на плана, добави Петкова.

По-рано денем на събитие във Варна Валентин Николов, зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика, също изясни, че нормативно Министерският съвет е този, който може да взема решение дали да се строи нуклеарна централа, по тази причина и той би трябвало да анулира решението си.

Най-напредналият план в района

Проектът " Белене " ще бъде в най-напреднала фаза спрямо други сходни планове в района, в случай че се започва до една година, добави министърът, като позволи, че може да се наложи да се изпрати нова нотификация до Европейската комисия. Това й изказване идва, откакто наскоро министър председателят Бойко Борисов се опита да стартира плана като значим и общ за целия район на Балканите. Тя още веднъж посочи и тезата на премиера, че не би трябвало вложените към този момент в централата 3 милиарда евро да потънат.

Петкова увери депутатите, че на всички евентуални вложители е казано, че планът ще се извършва на пазарен принцип, в никакъв случай не са били обещавани държавни гаранции и дълготрайни контракти за изкупуване на създадената сила.

Енергийният министър посочи, че в случай че на следващия ден се одобри проекторешението на ГЕРБ, до 31 октомври тази година ще би трябвало да бъде създадена процедурата за избор на стратегически вложител и да бъде структуриран планът.

" Смятам, че това е рационален период, защото и подготовката на подобен вид процедура е комплициран и виновен развой. За да се приготви такава процедура, би трябвало доста добре от всички аспекти да се огледа, тъй че тя да съдържа критерии, които да бъдат оптимално справедливи и да подсигуряват бистрота и гласност.

Междувременно на конференция във Варна шефът на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов уточни, представен от " Медиапул ", че към този момент е почнала подготовката за образуването на планова компания с активите и пасивите на АЕЦ " Белене ".

Националната електрическа компания, която има плана, към този момент е оповестила социална поръчка за избор на оценител на досегашните нуклеарни активи. Каква е цената, за която ще се извърши оценката, той не можа да каже, само че от думите му се схваща, че от нея зависи какъв ще е капиталът на плановата компания за АЕЦ " Белене ", в която държавното управление чака да притегли стратегически вложител.

Иванов уточни, че в случай че има потребност, ще бъде употребен и външен съветник за изработването на тръжната процедура за вложител в нуклеарния план. Това значи, че заплащанията по плана ще стартират незабавно след парламентарния картбланш за АЕЦ " Белене ".

Нов план със остарели кърпежи

Няма разлика в предложенията на ГЕРБ и Българска социалистическа партия за АЕЦ " Белене ", само че Движение за права и свободи няма да ги поддържа, тъй като планът няма да види бял свят. Това сподели националният представител от Движение за права и свободи Рамадан Аталай, представен от организация " Фокус ".

По думите му двете решения нямат никакво значение. Депутатът от Движение за права и свободи съобщи, че без изясненост се стартира нов план със остарели кърпежи. Няма да се реализира този план, тъй като не сме подготвени. Отделно е към този момент нашето ревю, че има нови сили, новаторски. Нови системи, изясни позицията на партията си Аталай и добави, че енергетиката е в насипно положение.

Имам подозрения за дейности от страна на ГЕРБ, които са всичко друго, само че не и предпочитание да се търсят разновидности за реализацията на плана " Белене ". Това сподели заместник-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Жельо Бойчев. Според него обаче с плана на ГЕРБ ръцете на енергийния министър са вързани, до момента в който Народното събрание не анулира своето решение за централата.

По думите му с плана за решение на ГЕРБ се разпорежда единствено анулация на решението на Министерския съвет. " А това решение на Народното събрание, с което се поддържа това на държавното управление? От какво ви е боязън ", попита Бойчев.

Досега интерес към възможната бъдеща процедура са декларирали четири компании - китайската CNNC, френската " Фраматом ", съветската " Росатом ", която е производителят на оборудването, и четвърта неназована.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Проектът АЕЦ "Белене " (201)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР