Енергийна комисия одобри сключеното споразумение между миньорите и енергетиците и

...
Енергийна комисия одобри сключеното споразумение между миньорите и енергетиците и
Коментари Харесай

Енергийна комисия одобри споразумението между миньорите, енергетиците и властта

Е нергийна комисия утвърди подписаното съглашение сред миньорите и енергетиците и властта .

Преговорите и подготвянето на съглашението лиши седем часа, след което министър председателят Денков и представители на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи дадоха брифинг, в който обявиха, че митингите стопират и единодушието с огромна част от представителите на миньорите и енергетиците е реалност.

Днес има изключително съвещание в Народно събрание, на което се чака депутатите да одобряват подписаното съглашение.

Точките от съглашението сред енергийния бранш и властта са: Продължаване на процедурата за въвеждане на механизъм за потенциал и пускане на процедура за поддържане нужния състав от синхронно работещи и аварийни генериращи източници, непосредствено присъединени към електропреносната мрежа (без силова електроника), посредством законосъобразни решения, които да подсигуряват работата на модерни диспечеруеми електропроизводствени мощности, като главен детайл от сериозната енергийна инфраструктура и националната енергийна сигурност за реализиране на равномерен енергиен преход.

Срокът е до 31.12.2023 година

Министерският съвет извършва решенията на Народното събрание от 31.01.2020 година посредством договаряния с представителите на Европейската комисия по отношение на недопускане в дълготраен проект преустановяване действието и/или ограничението на индустриалния потенциал на въглищните топлоцентрали от групата на БЕХ.

Министерският съвет се ангажира да не лимитира активността и базовите мощности на останалите оператори на горивни съоръжения, в случай че същите работят напълно на пазарен принцип в сходство на европейското и национално законодателство. 

Министерският съвет се ангажира с разработване на план на енергийна тактика на Република България до 2030 година с небосвод до 2050 година с присъединяване на обществените сътрудници редом с процеса на актуализация на Интегрирания проект енергетика и климат, защото е належащо да има сходство сред тези два стратегически документа. Очакваните разполагаеми маневрени и базови мощности на въглища - не по-малко от 1000 МВт до края на 2035 г. 

Проекторешението включва отсрочване на либерализацията на енергийния пазар за битови консуматори до януари 2026 г. 

Предвижда се бистрота на процедурите по капиталовите планове и включване в тях на централите, мините и засегнатите общини в съответните райони с техните планове. Създаване на комитет за наблюдаване с присъединяване на представители на обществените сътрудници включително и районните структури от централите, мините и засегнатите общини в съответните райони с техните планове.

Проекторешението включва още категорично отпадане от Търговско предприятие на дружество за преработка на въглищните райони.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР