Енергийна агенция - Пловдив стартира проект, в който ще извърши

...
Енергийна агенция - Пловдив стартира проект, в който ще извърши
Коментари Харесай

Замерват замърсяването в класните стаи

Енергийна организация - Пловдив започва план, в който ще извърши премерване на вътрешната среда в детските градини и класните стаи. Подобно проучване се прави за първи път у нас и е финансирано от стратегия Life. „ През зимата децата прекарват по 8 часа на затворено в забавачките, учениците също стоят дълго време в класните стаи. Много е значимо да изследваме въздуха, който дишат, а той се въздейства от доста фактори - външното влияние, типа на постройките и обзавеждането. Напоследък в мебелировката се употребяват от ден на ден изкуствени материали - мебели от ПДЧ, килими, лепила и т.н и това основава съществени предпоставки за замърсяване на въздуха в класните стаи и нездравословна среда, изясни ижн. Милена Агопян от организацията.

Проектът планува първо да се изследва естественият декор на стаята. Затова ще се вършат измервания в седмици, когато децата не са на учебно заведение. На този стадий от стаите ще бъдат изнесени всички мебели. Така за една седмица ще се мери естествените равнища на замърсеност. След това мебелите ще бъдат върнати и ще бъдат измерени равнищата на централизация с елементарната покъщнина. На третата седмица ще бъдат измерени равнищата с децата в стаите. И по-късно ще бъдат оценени данните. При нужда ще бъдат издадени насоки за възстановяване на вътрешната среда. Планува се след използване на тези ограничения още веднъж да се проведат една седмица измервания.

Препоръките на енергийната организация не могат да доведат до промяна на покъщнина в което и да е учебно заведение. Това обаче зависи от бюджета му. „ Изследването ще помогне на шефовете при една бъдеща промяна на мебелите да знаят какво да закупуват ”, акцентира инж. Агопян.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР