Енергийна агенция-Пловдив ще демонстрира как сградите могат да се превърнат

...
Енергийна агенция-Пловдив ще демонстрира как сградите могат да се превърнат
Коментари Харесай

Проект на Енергийна агенция-Пловдив превръща сгради в контролиран източник на енергия


Енергийна агенция-Пловдив ще показва по какъв начин постройките могат да се трансфорат в следен източник на сила. Това ще стане в границите на план „ Enhancing storage integration in buildings with Photovoltaics (PV-ESTIA) “, финансиран по стратегия " Балкани-Средиземно море 2014-2020 " и национално съфинансиран. Това заяви Петър Кисьов, специалист в Енергийна агенция-Пловдив, в публикация за в. " Марица ".

Енергийна организация - Пловдив е в развой на тестово осъществяване на 5 сградни (покривни) фотоволтаични системи, комплектувани с литиево-йонни системи за предпазване на сила с потенциал от 9,6 kWh и системи за мерене на създадена и употребявана сила в действително време. В рамките на плана партньорският екип ще създаде новаторска скица за ръководство на хибрида сред фотоволтаици и батерия, като по този метод ще се показва по какъв начин постройките могат да бъдат превърнати в следен източник на сила. Посредством литиево-йонните системи постройките ще могат да акумулират сила в часове с високо произвеждане и ниско лично ползване, а след това, когато липсва произвеждане, тя ще може да бъде употребявана за лични потребности, изяснява специалистът.

Той прецизира, че по този метод всеки един консуматор ще може да усили потреблението на лично създадена електрическа енергия и да си обезпечи частична енергийна самостоятелност. Същевременно този вид системи биха имали опция да отдават към мрежата генерираната допълнително сила в подобаващи за мрежата пикови часове. Една от главните цели на план PV ESTIA е да изучи съществуващите национални регулации и политики в Балканско-Средиземноморския район и да предложи нови политики за насърчаването на консолидираното на фотоволтаична съоръжения и акумулатори в сградния фонд.

В България съществува единствено един вид скица за подкрепяне построяването на фотоволтаични електрически централи измежду семействата, и то при изискването, че инсталацията е построена върху покривни и фасадни структури на присъединени към електроразпределителната мрежа здания. Това става посредством схемата за преференциални цени. При този вид скица създадената електрическа енергия непосредствено се продава в мрежата, като за задачата тя се изкупуваше на цена от 271,67 лева./MWh, при чисто характерно произвеждане 1261 kWh/kWp, изяснява Кисьов.

Същевременно в Гърция са налични 3 схеми за поощряване построяването на сходен вид съоръжения - скица посредством преференциални цени, скица с чисто премерване и скица с виртуално чисто премерване. Схема с чисто премерване съставлява скица, при която в часовете с високо произвеждане и ниско ползване създадената допълнително електрическа енергия, т.е. тази, която не може да се употребява сега, се отдава в мрежата, а в края на месеца отдадената сила се отстранява от сметката на семейството. Схемата с виртуално чисто премерване разрешава произвеждане и консумация на електрическа енергия на отдалечени места, т.е. може да се построи PV система на кое да е отдалечено място, а от сметката на съответното домакинство се приспаднат създадените kWh.

В Кипър пък уязвимите консуматори получават помощи за фотоволтаични съоръжения, добавя специалистът. За разлика от България, където уязвимите консуматори получават непосредствено средства за изгаряне, в огромна степен на дърва за огрев и въглища и по този начин способстват за замърсяването на въздуха в зимните месеци, то в Кипър уязвимите консуматори получават спомагателни помощи при построяването на фотоволтаици при скица с чисто премерване. Това е един резистентен метод, който води до действителното понижаване на бедността в следствие от понижените енергийни, счита Петър Кисьов.

Политиката на Европейски Съюз за декарбонизация на постройките и нулево равнище на енергийно ползване

В публикацията си специалистът обръща особено внимание на европейската политика за декарбонизация и преобразяване на сградитев нулев консуматор на сила. Сградите използват 40% от силата в Европейски Съюз, като на тях се падат и 36% от генерираните излъчвания на въглероден диоксид (СО2). Две трети от сградния фонд в Европейски Съюз е построен преди влизането на правила за Енергийна успеваемост (ЕЕ) и се характеризира като енергийно натоварен, като по този метод има висок капацитет за енергийни усъвършенствания. През октомври 2014 година Европейският съвет взе решение за рамкова политика в региона на климата и енергетиката, с което бе заложена амбициозна цел за 2030 година за понижение на излъчванията на парникови газове с най-малко 40%.

Една от първите стъпки в тази тенденция бе признатата Директива 2010/31/EU по отношение на енергийните характерности на постройките, в която се показва, че към 31 декември 2020 година всички нови здания в Европейски Съюз би трябвало да се строят като отговарящи на националната формулировка за постройка с близко нулево ползване на сила. Впоследствие бе заложена още по-амбициозна цел, съгласно която през 2050 година целият сграден фонд в Европа е належащо да бъде декарбонизиран и преведен към нулево равнище на ползване на сила. Това значи, че е належащо доста да бъде повишен темпът на саниране на жилищата и това да се случва доста по-амбициозно. Например сега в България съществуващите стратегии за енергийна успеваемост целят обновяването на постройките до достигането на енергиен клас “C”, т.е. обектна намеса е единствено външната структура на постройката, до момента в който по-новаторски решения остават отвън обсега на програмата.

Водеща роля в процеса на трансформиране на сградния фонд и реализирането на положителни образци е даден на обществения бранш, защото съгласно упомената инструкция след 31 декември 2018 година заетите или притежавани от обществени органи нови здания е належащо да бъдат с близо до нулево чисто ползване на сила. Именно общественият бранш е належащо да показва новаторски решения, тъй че да бъдат възприети от обществото, отбелязва Кисьов.

Сградите с близо до нулево ползване се характеризират с понижена енергийна нужда и нужда от необятно консолидиране на възобновими енергийни източници (ВЕИ). В българския подтекст постройките с близо до нулево ползване са здания, отговарящи на енергиен клас „ А “ от скалата на класовете за съответния вид постройка и в същото време 55% от крайното енергийно ползване е належащо да се покрие от ВЕИ, като да вземем за пример котли на биомаса, фотоволтаици, слънчеви термални системи, геотермална съоръжения, термопомпи и други В съпоставяне съществуващото законодателство в България изисква новите здания да дават отговор на енергиен клас “B”, като липсва наложително условие за възобновима сила.

Директива 2018/844 по отношение на енергийните характерности на постройките също по този начин вкарва " индикатор за просветеност на постройките " - нов механизъм, който мери капацитета на постройките да взаимодействат с мрежата и да създават сами силата си. В резултат от тези промени през идващите няколко години ще сме очевидци на построяването на от ден на ден сградни слънчеви енергийни системи, свързвани към електроразпределителната мрежа.

С непрекъснатото увеличение на постройките с близо до нулевото ползване на сила присъединението към мрежата на сходен вид съоръжения ще става все по-сложно, в случай че постройките не станат „ мрежово умни “, т.е. не се трансфорат в следен източник на генериране и връщане на сила. Редно е да се означи, че даже и в този момент построяването на фотоволтаични съоръжения за лична консумация на свързани към мрежата здания е извънредно муден и неразбираем за семействата развой, най-много заради съпротивлението от страна на мрежовите оператори и неналичието на практики.

За ефикасното справяне с бъдещите провокации интеграцията на системи за предпазване на сила (батерии) ще се смята за най-обещаващото решение, счита специалистът.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР