Енергетиката на Република България е един от основните двигатели на

...
Енергетиката на Република България е един от основните двигатели на
Коментари Харесай

Преработката на отпадъци е отлична алтернатива на депонирането

Енергетиката на Република България е един от главните мотори на стопанската система. В последните години главната цел на държавното управление е ориентирана тъкмо към възстановяване на работата в този бранш, това се случва посредством редица законодателни промени и начинания. Усилията са ориентирани към понижаване на потреблението на сила, понижаване на въглеродните излъчвания, финансови икономии, енергийна сигурност и здравни изгоди. Тенденцията в Европа е към увеличение на каузи на енергийните потребности, който се задоволява от чисти и възобновими източници.

Редица Топлофикации на територията на България направиха сериозна крачка към внедряването на нови технологии в производството на топло и електрическа енергия по образеца на развитите европейски страни, само че те срещнаха сериозен отпор от редица еко организации и специалисти, които не са съгласни с сходен вид съоръжения за преправка на боклуци. Засега единственият мотив да не се построяват такива съоръжения е, че популацията е срещу изгарянето на боклуци. Незнанието е в основата на неналичието на предпочитание от страна на общините да утвърждават потреблението на сходен вид способи.

 Технологията при изгарянето е чиста, процесът е затворен. Отделянето на нездравословни излъчвания е сведено до най-малко. Процесите се правят при строго избрана температура. Тя подсигурява, че рисковите органични субстанции се унищожават.

Сериозният спор е дали депонирането или преработката на боклуци е по-добрият способ. Независимо, че значително боклуци в цяла Европа се депонират, депонирането може би е един от най-вредните способи за отнасяне на отпадъците освен за здравето ни, само че и за околната среда. Това е по този начин, тъй като метанът, който се образува на сметищата е мощен парников газ, който способства доста за световното стопляне. Освен това сметищата замърсяват почвата и подземните води за стотици години напред. Имайки поради, че въпреки всичко съществуват боклуци, които са попаднали в сметищата и са от разнообразни материали, не всички от тях могат или най-малко по-трудно се рециклират и тъкмо заради тази причина той не постоянно е положителният избор. През лятото станахме очевидци на това, че сметищата крият заплаха от пораждане на пожари.

Чрез преработката на боклуци се лимитира замърсяването на околната среда и чувстително се понижават нездравословните въглеродни излъчвания, изпускани в атмосферата. На множеството места при произвеждане на сила попринцип се изолзва РДФ. Това гориво не съдържа органични примеси и рисково субстанции и за това не съставлява заплаха за хората. Процесът на обработка и транспорт се следи прецизно от способените институции и е напълно съгласуван с всички условия на Европейския съюз.

Чрез усвояването на сходно различно гориво се дава опция на депонирането на отпадъците, също така по този метод общините в страната биват подпомагани да усъвършенстват ръководството на генерираните боклуци. Съществува и метод за приемане на така наречен „ нулеви излъчвания “. Това е потреблението на отпадна биомаса, посредством което също е допустимо да се създава сила.

Истината е, че посредством тази технология по на ниска цена метод могат да се изпълнят европейските условия за ограничение на депонирането на битови боклуци. От години както в по-големи, по този начин и в относително дребни обитаеми места в Западна Европа действат системи за изгаряне на битови боклуци. В Северна Европа, в страни като Дания, Холандия и Австрия съвсем напълно преобладават системите за изгаряне на боклуци. В момента множеството столици в Западна Европа разполагат с съоръжения за изгаряне. Такива са внедрени и в Талин, Естония. В остарелия континент към този момент има задоволително насъбран опит и се оказва, че въпросната технология е необятно публикувана. Законодателството по тематиката с оползотворяването на боклуци е извънредно строго, което е една задоволителна гаранция, че всички рискове за околната среда са избегнати.

В България се вършат опити, само че е належащо да има здрава политическа воля, която ще се появи, единствено откакто бъдат осъзнати изгодите както за стопанската система на страната, по този начин и за всеки един човек. Безспорно съществува потребност от законодателни промени. В България има доста подобаващи места за позициониране на сходен вид съоръжения. За  най-подходящи се считат градовете, които имат огромен потребител на топлота – индустриално дружество или Топлофикация, а ние имаме редица - София, Пловдив, Сливен, Русе и още доста.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР