Енергетика без мегасоциалистически проекти. За твоя настоя Мартин Владимиров, директор

...
Енергетика без мегасоциалистически проекти. За твоя настоя Мартин Владимиров, директор
Коментари Харесай

Централизацията на енергетиката - заплаха за националната сигурност

Енергетика без мегасоциалистически планове. За твоя настоя Мартин Владимиров, шеф Програма " Енергетика и климат " към Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) по време на кръгла маса на тематика " ВЕИ на бързи обороти: унищожаване на пречките пред децентрализацията и демократизацията на прехода ". Децентрализацията и новите технологии са пътя към енергийна самостоятелност, по думите му. Той е срещу взаимозависимост на енергетиката ни от една технология, само че и установи, че никой не желае да преодолее пречките пред енергийната самостоятелност. Има много работа, счита Владимиров.

Предстои да транспортираме нова европейска Директива в областта на енергетиката. Децентрализираното произвеждане на електрическа енергия е в центъра на бурното развиване на ВЕИ бранша в Европа, съгласно ЦИД. Огромният прогрес на ВЕИ технологиите подтиква жителите и бизнеса все по-често да търсят път към енергийна самостоятелност. Успехът на енергийния преход ще зависи точно от по-активната роля на жителите, локалните общности и дребния и междинен бизнес, които ще се трансфорат от пасивни ползватели на сила в вложители и производители, считат от ЦИД.

В България този развой на демократизация и децентрализация на ВЕИ бранша се сблъсква със съществени провокации, като да вземем за пример блокиран развой на присъединение към електроразпределителната мрежа и към момента прекомерно комплицирани, бюрократични процедури, съпътстващи екологичните и строителните разрешителни за ВЕИ плановете.

С последните промени в Закона за енергетиката и  беше подхванат опит за хармонизиране на националното законодателство на България с европейското право. Целта е да се отключи капацитетът за дребни, децентрализирани мощности, разпръснати из цялата страна, които да допринесат за намаляването на разноските за енергийно ползване и да трансфорат българските жители в дейни участници на пазара на електрическа енергия. Да се отстранен двойните мрежови такси при шерване на електрическа енергия сред енергийните общности, поучават от ЦИД.

Председателят на КЕВР Иван Иванов уточни, че главните цели на Европейски Съюз са цифровизация, децентрализация и декарбонизация. Един от главните уроци от войната в Украйна, по думите му, е децентрализацията на енергетиката. У нас обаче се вземат решения за концентрация на енергийната система, което е тревожно, по мнението му. Това е и опасност за националната сигурност, предизвестява Иван Иванов. КЕВР предизвиква нови ВЕИ мощности да се влеят в енергийната ни система, увери той.

Оказва се, че мрежата ни няма потенциал да поеме тока от ВЕИ . Мрежите би трябвало да бъдат осъвременени, разширени и да има гибел мрежи, предлага Иванов. Той се разгласи за така наречен гъвкаво присъединение. По мнението му има опция за присъединение на сила от ВЕИ. Капацитетът на мрежите е сериозна загадка, посочи Иван Иванов. Това не е по този начин в Европейския съюз и Европейска комисия предизвиква прозрачността на мрежите. Шефът на КЕВР желае да се одобри енергийната тактика, каквато е същинската роля на Народното събрание, по думите му.
 Калоян Стайков зове Народното събрание да спре да се меси в енергетиката
Калоян Стайков зове Народното събрание да спре да се меси в енергетиката

Поне 10 години ще отнеме градежа на 7-ми и 8-ми блок на нуклеарната ни централа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР