Енегийният министър Теменужка Петкова, директорът на БЕХ Жаклен Коен (вляво)

...
Енегийният министър Теменужка Петкова, директорът на БЕХ Жаклен Коен (вляво)
Коментари Харесай

Слаб интерес към АЕЦ "Белене" с ядро руснаци плюс Ковачки

Енегийният министър Теменужка Петкова, шефът на БЕХ Жаклен Коен (вляво) и шефът на НЕК Иван Йончев са удовлетворени от ползата на към плана за АЕЦ " Белене ".

© Георги Кожухаров С четири обособени заявки за интерес на компании, свързани с Христо Ковачки, едно неодобрено от държавното управление на Северна Македония писмо, проформа оферта от Южна Корея и претендент с нулеви доходи и активи министърът на енергетиката Теменужка Петкова регистрира огромен интерес към процедурата за АЕЦ " Белене ".

Формално видяно постъпилите заявки са 13 - цели 7 за стратегически вложител, 2 за снабдител на съоръжение и осъществяване на механически действия, както и 4 за миноритарно присъединяване и изкупуване на електрическа енергия. По-детайлен взор на претендентите обаче демонстрира, че действителните планове са най-вече на съветската " Росатом ", Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) и Христо Ковачки. Френската " Фраматом " (бившата Areva) и " Дженерал електрик " пък ще бъдат снабдители и реализатори, които могат да вземат участие и във финансовото структуриране на плана, само че без да стават акционери.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Офертите ще бъдат обсъждани в идващите 90 дни от експертна комисия, ръководена от новоназначения шеф на Българския енергиен холдинг - Жаклен Коен. В нея влиза и новият шеф на НЕК - Иван Йончев, както и специалисти от Министерство на енергетиката. След това ще бъде направен лист с претендентите за стратегически вложители, с които ще стартират договаряния всъщност - цена, конструкция, период на осъществяване и така нататък Именно на този стадий ще бъдат избрани и миноритарните акционери, както и доставчиците на оборудването, според от желанията на обособените стратегически вложители.

Кой има интерес да влага

Присъствието на " Росатом " и CNNC е изцяло предстоящо, защото двете компании неведнъж заявяваха през последната година и половина, че биха вложили в АЕЦ " Белене ". В самата покана от НЕК ясно бе упоменато, че претендентите би трябвало да имат опит с ВВЕР реактори, каквито са купените за " Белене ". А такива са точно руснаците и китайците.

Другият състезател, който ще опита да покрие това условие е Христо Ковачки. Чрез консорциум " АЕЦ Белене ", в който влизат " Атоменергоремонт ", ОЗК, " Гранд енерджи дистрибюшън " и Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", той е подал заявление за стратегически вложител. В случая " Атоменергоремонт " е една от компаниите, които правят съществена поддръжка на реакторите и оборудването на АЕЦ " Козлодуй " и може да се одобри, че има опит в тази сфера.

Заради неналичието на опит с съветските реактори пък офертата на Корейската хидроядрена компания може да се приема като чисто официална, защото сдружението до момента не е работило с такива реактори.

С огромна доза сигурност може да се изключи и българското сдружението " ИПК и УП " на украинеца Петро Безпалчук. То е подало независимо заявление и няма да употребява непознат опит или финанси, а съгласно годишния му финансов доклад за 2018-а няма никакви активи и доходи. " ИПК и УП " ЕООД се е явявало на разнообразни публични поръчки в енергетиката и по-специално на АЕЦ " Козлодуй ", само че не е печелило. Има спекулации, че зад него действително стоят съветски ползи, само че сходно връзки не могат да се открият все още.

Неясноти има и към офертата, за която министър Петкова сподели, че е на компания, представлявана от немската " Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство ". Тъй като самите оферти не били към момента прегледани няма повече изясненост към тази оферта, а за упоменатия представител, чиято регистрация била в Карлсруе, не са налични обществени данни.

Последното от постъпилите заявки за стратегически вложител е това на чешко-българския консорциум " Атомна електроцентрала Белене 2019 ", в който влизат " Витковице хеви индъстри " и " Грууп интеренешънъл ". Чешкия участник в тази ситуация има опит с нуклеарните централи, като създава елементи за изгражданата от " Росатом " АЕЦ " Аккую " в Турция. Също по този начин " Витковице хеви индъстри " подписа през ноември предходната година контракт за разработване на контейнери за превозване и предпазване на отработено нуклеарно гориво от чешките АЕЦ " Темелин " и АЕЦ " Дуковани ". Именно затова се допуска, че консорциумът по-скоро ще играе за реализатор и снабдител на съоръжение, в сравнение с за стратегически вложител.

Доставчиците и миноритарните акционери

Сигурните снабдители на част от оборудването за АЕЦ " Белене " са френската " Фраматом " (бившата Areva) и " Дженерал електрик " - първата предлага автоматиката за ръководство на енергоблоковете, а втората - турбини и така наречен машинно съоръжение. Те също по този начин са предложили да вземат участие в структурирането на финансовата рамка на плана, само че в тази ситуация не става дума за вложение на лични средства, а биха били склонни на отсрочено заплащане за вложените материали и изпълнени действия.

Три от четирите предложения за мажоритарно акционерно изкупуване на електрическата енергия от бъдещата централа са на обвързваните с Ковачки " Атоменергоремонт ", " Гранд енерджи дистрибюшън " и " Юропиан трейд оф енерджи ".

Формално има и оферта от Северна Македония за придобиването на миноритарен дял в плановата компания за атомната централа, както и за изкупуване на електрическа сила. Тя обаче не е утвърдена от държавното управление на страната, а е изпратена от неназован държавен консултант по енергетиката. Тепърва въпросът с македонското присъединяване ще се разисква на национално равнище.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР