Ендометриозата е заболяване, за което много жени не са информирани,

...
Ендометриозата е заболяване, за което много жени не са информирани,
Коментари Харесай

Ендометриозата пречи на 1 от 10 жени да има деца

Ендометриозата е заболяване, за което доста дами не са осведомени, а е нужно. Заболяването пречи на 1 от 10 дами да има деца.

Женската система е изправена пред голям брой провокации. Ендометриозата може да бъде едно от тях. Това е заболяване, което се появява прекомерно постоянно, а за него се знае прекомерно малко.

Какво тъкмо съставлява?

Това е положение, при което кафези, сходни на тези от лигавицата на матката се популяризират отвън нея. В разследване се появяват хронични възпаления и сраствания.

Така пораждат и по този начин наречените “шоколадови ” кисти. Те са тези, които са с плътна обвивка и мъчно изчезват.

Страдащите от заболяването може да се изправят пред проблем със зачеването. В множеството случаи не е невероятно, само че може да се реализира само благодарение на особено отнасяне.

Какви са признаците?

Най-често се появява мощна болежка в корема и тазовата област, което доста дами одобряват за нормален дискомфорт, обвързван с менструалния цикъл. Понякога се следи болежка при уриниране или при полов акт. Много от страдащите имат проблеми с храносмилането и коремът им постоянно се подува, а те се усещат непрекъснато изтощени.

Заболяването може да си проличи и при съществуването на хормонален дисбаланс или при чести вагинални инфекции.

По-рядко се открива и недостиг на някои значими витамини като В12 и D. От там поражда и възприятие на меланхолия и се следи намален имунитет.

Повечето от признаците се обвързват и с други болести и проблеми в организма, по тази причина мъчно страдащият може да разбере, че има ендометриоза.

Как се слага диагностика?

Понякога се оформя очевидно издут сектор, който може да се напипа и разпознае. Обикновено това се съпътства с болежка при досег. Но като се изключи тези случаи може само да се открие при посещаване при експерт.

Методите включват серумни маркери, ехографско проучване, скенер, магнитен резонанс и имуносцинтиграфия. За жал резултатите от тях към момента не са изцяло характерни и се припокриват с резултатите при други болести и положения.

Какво е лекуването?

Все още няма лекарство за ендометриозата, само че има лечения, които оказват помощ да успокоят признаците и да подобрят качеството на живот. Те не третират непосредствено болестта, а единствено облекчават признаците.

Колко постоянно се появява?

Всяка десета жена в света страда от болестта и огромна част от засегнатите не знаят за това. В България обаче към момента няма статистика за честотата на случаите на ендометриоза.

Това е една от задачите на фондацията “Ендометриоза и репродуктивно здраве ”. Тяхната съществена цел е построяването и образуването на устойчива здравна просвета по отношение на ендометриозата и репродуктивното здраве като цяло.

Можете да посетите уеб страницата им и да се информирате по-задълбочено по тематиката

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР