[en.cremlin.ru] Още по темата Президентът на Чехия назначи второто правителство

...
[en.cremlin.ru] Още по темата Президентът на Чехия назначи второто правителство
Коментари Харесай

Предизборната кампанията на чешкия президент се оказа спонсорирана от близък на Путин адвокат

[en.cremlin.ru] Още по тематиката
Президентът на Чехия назначи второто държавно управление на Андрей Бабиш

Кабинетът на малцинството ще има потребност от поддръжката на комунистическата партия, с цел да извърши мандата си
27 юни 2018
Кои са " гадовете "?

Идеята за национализация на ЕРП-тата е неуместният край на все по-голямото заразяване с политика на бизнеса с доставка на ток
3 мар 2018
Брюксел и " бунтарите " от Централна Европа

Парите от Европейски Съюз обезпечават политическия триумф на " нелибералните демократи ", чиято геополитическа обязаност е с Москва, а не със Запада
9 фев 2018 Възможно ли е професионален виолончелист да има десетки компании? Да, в случай че става въпрос за руснака Сергей Ролдугин – приятеля от детинство на Владимир Путин и кръстник на най-голямата щерка на президента. Името на Ролдугин влезе в интернационалните вести около абсурда " Панамагейт ", когато музикантът беше компрометиран като притежател на мрежа от офшорни компании, получавали заплащания за десетки милиони долари. Според разкритието на участващите публицисти зад схемата стои швейцарският юрист Фабио Делко.

Сега проверяващи публицисти на чешкия ежедневник Mladá fronta DNES (MfD) настояват, че Делко управлява няколко компании в страната, през които е финансирана миналогодишната предизборна акция на президента Милош Земан. През тях партията на Земан – " Партия на гражданските права " (SPO), е получила 13 млн. крони (близо 1 млн. лева) или над половината от общата стойност на събраните дарения.

Какви са обвиняванията

Според MfD Делко е огранизирал заплащанията през две офшорки. Едната – Liechtenstein Norwalk Holding, е съсобственик на чешката Stegenato. Вторият участник в нея е чехът Михал Пехан. Stegenato няма уеб страница и в нарушаване на закона няма оповестени финансови доклади. Разследващите публицисти на MfD настояват, че Пехан и негови чиновници в други компании са трансферирали на SPO над 800 хиляди крони (60 хиляди лева.), а в подмяна Пехан е спечелил няколко " доходоносни контракти за лизинг " с президентството. Втората е The Swiss Waren Partners Ventures, която управлява няколко компании, в това число Adamovské strojírny, Adast и Benepro. През тях към партията са ориентирани общо 12 млн. крони, написа изданието.

Операциите на Liechtenstein Norwalk Holding и The Swiss Waren Partners Ventures са свързани и с чешкия юрист Даниел Томичек и брачната половинка му Моника. Според MfD двамата съпрузи са представлявали Делко и сред 2012 и 2015 година са създали дарения към партията на Земан на стойност 650 хиляди крони.

От SPO отхвърлят финансирането на предизборната акция да е обвързвано с близкия кръг на Путин. " Трябва да попитате актуалното управление. Аз към този момент не съм там ", разяснява към този момент някогашният ръководител на SPO Ян Велеба. Велеба изпълняваше длъжността до края на март тази година, когато Земан към този момент беше избран отново за втори мандат. Настоящият ръководител Любомир Нечас също отхвърля разкритията на MfD. " Убеден съм, че всичко е в ред. Това е съвпадане ", разяснява Нечас. Пехан и Томичек са отказали да разясняват разкритията. Топлите връзки межбду Земан и Путин
В началото на 2018 година Милаш Земан беше избран отново за втори следващ мандат главно поради твърдата си позиция по отношение на имиграцията и фокуса върху връзките с Русия. Вотът беше доминиран от терзанията на гласоподавателите за сигурността макар интервала на бърз стопански напредък и повишаващи се заплати. Земан е прочут с топлото си отношение към съветския президент Владимир Путин, както и апелите да се прекратят глобите на Европейския съюз против Москва, наложени поради анексирането на Крим. По-рано през годината двамата дадоха взаимна конференция, на която чехът размаха макет на автомат " Калашников ", надписан с думата " публицисти ", и се " пошегува ", че би трябвало да бъдат " премахнати ". Лидерът на SPO също по този начин неведнъж е приказвал за опцията за осъществяване на референдум като този, който докара британците до Brexit.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР