Емпатията е способността на човека да разбира начина, по който

...
Емпатията е способността на човека да разбира начина, по който
Коментари Харесай

Обратното на нарцис се нарича емпат. Ето какви са тези хора

Емпатията е способността на индивида да схваща метода, по който другия се усеща. Тя е присъща за множеството хора на света в друга степен, с изключение на за психопатите, нарцисите и социопатите. 

Доколко я усещаме зависи от обстановките и от нас самите като личностна структура - някои я усещат доста повече от други. Тези на върха на скалата по чувствителност се назовават " емпати ", споделя Business Insider. 

" Емпатът е прочувствена гъба ", разяснява Джудит Орлоф - психиатър и създател на книгата " The Empath`s Survival Guide ", издадена в Съединени американски щати. Според нея би трябвало да се обръща внимание на емпатите, тъй като има хиляди от тях и те са постоянно неправилно диагностицирани или не осъзнават, че са такива, с което вредят на себе си, до момента в който може да бъде противоположното - да употребяват своята сензитивност като подарък.

" Те са хора, които попиват напрежението, а също и позитивните страсти, в техните лични тела от другите хора ", споделя тя. " Те нямат филтрите, с които разполагат другите хора ", изяснява Орлоф. 

Да си емпат не значи просто, че имаш доста състрадание. По доста способи емпатите вземат във вътрешността случаващото се към тях и са доста чувствителни на звук, миризми и прекалено говорене. Това значи, че те елементарно се усещат претрупани когато попаднат в тълпи и може да станат изморени бързо, за къси интервали, от интензивни обществени обстановки. 

" Те имат способности на вътрешен глас, да вникват дълбоко, в действителност да ги е грижа за другите и да усещат надълбоко съчувствие ", изяснява още Орлоф, която споделя, че самата тя е подобен човек. " Те постоянно дават прекалено много. Понякога проемат от болката на обичаните от тях хора в тялото си, тъй че действително я усещат ", продължава тя. Обикновено тези хора имат потребност от време да остават сами. 

Понякога имат потребност да спят сами, което може да сътвори напрежение сред тях и колегата. Във връзките си да бъдат непрестанно физически близо може да бъде за тях изтощаващо, даже желанията на колегата да са положителни. По думите на психиатъра тя познава емпати, които не могат да обяснят на колегата си за какво биха желали да спят сами, по тази причина доста мъчно заспиват в някой в леглото, въртят се, заемат неуместни пози, усещат се в капан когато са прегърнати от колегата при сън. 

Емпатите постоянно са неправилно диагностицирани като носители на меланхолия или тревога. Те може да бъдат в меланхолия или тревога, само че това може да е резултат от метода, по който усещат, че им се постанова да живеят живота си. 

След години, в които им се е казвало, че са " прекомерно чувствителни ", доста от тях порастват с мисълта, че има нещо неправилно в тях. Реално, това е подарък. Но в случай че емпатите не са наясно какви са, ежедневните контакти, които другите намират за естествени, може да им нанасят вреди, счита Орлоф. 

Поставянето на граници за тях може да бъде доста мъчно, даже трудно. Една от аргументите може да е, тъй като те постоянно желаят да удовлетворят близките, да не разочароват никого. За страдание, това може да значи, че от тях може да се възползват манипулативни лица.

Нарцисите и емпатите се притеглят. Нарицисите търсят някой, който могат да употребяват, а емпатите може да виждат в тях някой, на който могат да оказват помощ и " да го поправят ". 

Орлоф споделя, че тя учи своите клиенти емпати да застават зад себе си и да осъзнават какво е най-хубавото за тях. " Това, което аз постоянно им споделям, е че " Не " е приключено изречение. Просто кажете " Не, не мога да направя това тази вечер ", показва още авторката. 

Освен това тя им предлага техники за справяне и метод към живота, измежду които е медитацията. " Емпатите би трябвало да знаят, че това, което имат, е красиво и доста належащо в днешния свят. И моята работа като психиатър е да им оказвам помощ с провокациите за тях, с цел да могат да одобряват и да се радват на своя подарък ", твърди още Орлоф. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР