Емоционален, наситен и колоритен бе Еньовден в Девня, където навръх

...
Емоционален, наситен и колоритен бе Еньовден в Девня, където навръх
Коментари Харесай

На Еньовден Девня се превърна във фолклорна танцова палитра 


Емоционален, кондензиран и живописен бе Еньовден в Девня, където точно на огромния летен национален празник се организира първият в историята на града танцов фестивал за фенове „ Фолклорна палитра “. Множество от поданици и посетители извърши актуализирания градски парк, с цел да се наслаждения на траялото през целия ден забавление, проведено от Община Девня и с финансовата поддръжка на „ Девня цимент “ АД. Изкуството на националния танц от разнообразни фолклорни области на България бе претворено на сцената с доста обич и копнеж от общо 24 самодейни състава, които се включиха в девненската „ Фолклорна палитра “.
Нестихващи овации, приказност от музика, танци, носии и даже знамения белязаха фестивала. Събитието, въпреки и за фенове, се отличи с извънредно майсторство и съвършена организация от страна на Община Девня. В своята приветствена тирада кметът Свилен Шитов поздрави всички във връзка празника Еньовден и посочи, че Девня е община с одобрени фолклорни обичаи, за което изрече сърдечни благодарности към един от специфичните посетители на фестивала – почетния жител на Девня Йордан Илиев. Той е хореограф на първия локален отбор, сложил основите на танцовия фолклор в Долината на химията. В знак на признателност господин Илиев получи плакет от кмета.
„ Днес всички вие ме върнахте в годините обратно, само че и ми осигурихте още няколко години живот. Да е жив и здрав българският фолклор – това е единствената ни вяра “, съобщи господин Илиев. Той благодари на управлението на общината за хубавия празник и пожела на всички най-много здраве.
Две странни случки съпътстваха фолклорния фестивал в Девня. При тегленето на жребия за поредността на участниците на локалния танцов клуб „ Марциана “ му се падна достойнството да открие и първия, и втория стадий на състезанието – две хора по желание на съставите и по една хореографска разработка на техните ръководители. И още едно предсказание беляза танцовия фестивал. Въпреки че времето се беше навъсило и по всичко личеше, че всеки миг ще завали, при изявата на танцов клуб „ Кипра “, която бе изцяло достоверна и с жива музика, небето внезапно се обясни и еньовското слънце грейна… Всички 424 танцьори играха освен с хъс, само че и с харизма, с цел да придадат положително въодушевление на стотиците фенове и с цел да впечатлят квалитетното жури.
Негов ръководител бе проф. доктор Даниела Дженева – основен живописен началник на отбор „ Тракия “, а членове – доцент доктор Мария Кърджиева, учител по хореография във ВСУ „ Черноризец Храбър “, и Христо Христов – хореограф в отбор „ Добруджа “.
Много атрактивен бе и третият кръг на състезанието – надиграване в ритъма на ръченицата, в който общо 7 двойки демонстрираха освен професионални умения, само че и забележително театрално държание, отличаващо се със своята артистична независимост.
Извън конкурсната част феновете имаха опцията да се насладят на осъществяванията на Детско-юношеския танцов отбор „ Девненче “, както и на експертите от орк. „ Камчия “ – гр. Варна и певицата Снежина Иванова, които дотолкоз подвигнаха градуса на настроението, че публиката изви хоро на няколко ката, до момента в който журито умуваше кой по какъв начин да награди.
Настъпи и кулминационният миг – церемонията по награждаването, която бе излъчена онлайн във фейсбук страницата „Девня – антична и съвременна“. Грамоти, предметни, парични награди и лакомства раздаваха кметът Свилен Шитов, ръководителят на Общинския съвет Владимир Ненков, представителят на „Девня цимент“ АД Деница Делчева и журито.
Първото място в раздел „ Хора́ “ бе присъдено на Танцова група „ Зорница “ при НЧ „ Зора 1912 “ – с. Чернево, община Суворово.
На второ място бе класиран Танцов клуб „ Кипра “ при НЧ „ Христо Ботев 1927 “ – с. Кипра, община Девня.
На трета позиция се подреди Танцов състав „ Калипетровци “ – с. Калипетрово, община Силистра.
В категорията „ Хореографска разработка “ отличник стана Танцов клуб „ Фолклорна палитра “ при Сдружение с нестопанска цел „ Фолклорна палитра “ – гр. Варна.
Второто място още веднъж бе присъдено на варненци и по-точно на Танцова школа „ Колеви “.
Достойното трето място отпътува за село Николово, община Русе, където го отнесе Танцова групировка „ Липник “.
Присъдена бе и Специалната премия на кмета, която Свилен Шитов връчи на Представителна група на Клуб за български хора и танци „ Войводи “ – гр. Варна.
Наградата на спонсора „ Девня цимент “ АД бе връчена на Клуб за национални танци „ Джумалийци “ – гр. Търговище от представителя на завода Деница Делчева.
Ръководителят на „Джумалийци“ Стамен Стаменов получи торба за цимент, цялостна с лакомства
Наградата на журито отиде при Клуб по национални танци „ Фолклорница “ към НЧ „ Алеко Константинов 1884 “ – гр. Провадия.
Призът за най-емоционална група безапелационно попадна там, където му е мястото – в ръцете на Танцов клуб „ Емоция “ при НЧ „ Отец Паисий 1928 “ – гр. Девня.
Отличието за най-многобройна група бе присъдено на Клуб по български национални танци „ Чанове “ – гр. Варна.
В раздел „ Надиграване в ритъма на ръченицата “ първото място завоюва Клуб по български национални танци „ Настроение “ – гр. Варна в лицето на двойката Пламена Ангелова и Веселин Николов.
На второ се класираха представителите на Танцов клуб „ Марциана “ – гр. Девня – Надежда Атанасова и Мартин Стоянов.
Трето място заеха Валентина Тодорова и Радомир Йорданов от Танцов състав „ Златен клас “ – с. Победа, община Добричка.
Всички останали сформира получиха грамоти за присъединяване във фестивала.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР