Емоции, напрежение, напрегнати отношения в процеса на работата. Така представители

...
Емоции, напрежение, напрегнати отношения в процеса на работата. Така представители
Коментари Харесай

Емоции и напрегнати отношения

Емоции, напрежение, напрегнати връзки в процеса на работата. Така представители на ръководещото болшинство разясниха информацията, че министрите на партия " ИТН " са напуснали днешното съвещание на Министерския съвет (МС), на което кабинетът разисква актуализацията на бюджета.

Ние сме търпеливи, в случай че съдружното съглашение се нарушава от някого, не е от " ИТН ", разяснява депутатът от партията Любомир Каримански.

Според него право на министрите е да изоставен, тъй като нищо от това, което са поискали по отношение на актуализацията на бюджета, не е било утвърдено.

" Сигналът е, че първо на съдружно равнище би трябвало да бъдат решени нещата и тогава да бъдат вкарвани в обособените ведомства ", изясни националният представител, ръководител на парламентарна бюджетна комисия и неуспешен претендент за началник на Българска народна банка. " Ние сме търпеливи, имаме самообладание, въпросът е какъв резултат ще произлезе от това ", акцентира той. " Търпеливи ще бъдем толкоз, едвам можем да защитим записаното в съдружното съглашение, ние го съблюдаваме прецизно ", съобщи Каримански.

И добави:

" Вчера ясно казахме, че би трябвало да бъдат спазени всички ангажименти, поети обещания, които засягат районното министерство за индексацията към строителите и за тези, които действително си извършват поръчките - това сме споделили, нищо повече, обясни той. В същото време Министерство на външните работи има искане за задграничните командировки и възнагражденията, тъй като са едни от най-ниските. Направили са нов организационен устав, само че чакаме така наречен дейно ръководство в държавното управление да оцени всички тези документи, не знам дали има подобен потенциал ".

Каримански означи, че през вчерашния ден не е имало среща в съдружен формат и по тази причина не може да се каже дали има напрежение в обединението. Според него няма нови разграничителни линии, има самообладание, което е обвързвано с ефикасни дейности.

За актуализацията на бюджета уточни, че към момента не са видели какво съставлява тя, има ли нещо променено.

" Защо трябваше да има тези напрегнати периоди в този момент, вместо да има време всяка партия да види изчисленията? Не сме получили натуралните индикатори, калкулации, които да ни убедят в метода, по който е конструирана цялата логичност на бюджета ", продължи Каримански.

Той напомни, че вицепремиерът Асен Василев е споделил, че в плана са заложени единствено антикризисни ограничения, не промени. И допусна, че промените ще бъдат написани в бюджета за 2023 година.

" Очевидно има някакво напрежение, откакто има напуснали министри ", разяснява ръководителят на ПГ на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров.

Попитан дали " ИТН " е благонадежден сътрудник, Гюров сподели, че това ще си проличи по време на актуализацията.

" От наша страна взимаме всички ограничения да върви връзката, тъй като от 1 юли желаеме да има нарастване на пенсиите, което изисква доста непоколебим график на приемане на актуализацията през комисии и през пленарна зала ", добави той.

" Това, което виждам в медиите - поръчки за спомагателни средства за Министерство на регионалното развитие, за нарастване на заплатите в Министерство на външните работи, са неща, които са обсъждани още при приемането на бюджета. Залегнали са и в нашето съдружно съглашение и там напълно ясно е казано, че нарастване на заплатите става след смяна на устройствени правилници и усъвършенстване на състава и активността на обособените министерства ", уточни още Гюров.

Той означи, че в бюджета, в настоящето му положение, има близо 300 млн. лв., планувани за тези административни промени и в този момент министерствата би трябвало да си свършат работата.

Попитан липсват ли 3 милиарда лв. в бюджета на районното министерство за пътища и общини, които бил заречен Асен Василев, Гюров отговори:.

" Няма по какъв начин едни 3 милиарда да ги има и след това да ги няма. Няма изчезнали средства. "

За районно развиване до момента в предходните години са разходвани средства от към 1-1,3 милиарда лв., за тази година има планувани над 3 милиарда лв.. Той посочи, че на този стадий не се разисква да бъдат отпуснати спомагателни средства за районно развиване.

На въпрос дали е правилно, че на съвещанието на държавното управление е препоръчан напълно нов план на актуализация на бюджета, Андрей Гюров изрази подозрения, че такова нещо може да се случи.

" Не мисля, че би трябвало да разясняваме прояви на прочувствено положение ", беше коментарът на съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов.

" Тъй че надяваме се през днешния ден, както е по график, да бъде импортиран планът за актуализация на бюджета и да стартираме обикновено и умерено, професионално да обсъждаме в Народното събрание, тъй като има извънредно значими залози - приходите на хората, икономическото развиване на страната. Всичко това би трябвало да можем да го решим, колкото и да е мъчно ", разяснява още Иванов.

Според него ръководещите би трябвало да носят отговорност и са длъжни да обезпечат на тази страна положително ръководство. Затова насочи апел - да се концентрират върху причините и търсенето на решения и по-малко страсти.

Иванов уточни, че съгласно " Демократична България " има нужда от в действителност сериозен спор за това по какъв начин да се финансират препоръчаните ограничения и по какъв начин да се подсигурява устойчивостта на това финансиране.

" Тоест, това, че ще можем да намерим пари еднократно за тази година да финансираме 60 лв. като коронавирус добавка за пенсионерите да продължат под една друга форма да се заплащат, само че да сме сигурни, че ще имаме модел, по който и в идващите години да можем да финансираме този разход.

За нас запазването на равнищата на бюджетен недостиг, които са устойчиви и ще ни подсигуряват опцията да влезем в еврозоната, е доста огромен приоритет ", добави той.

На въпрос не би трябвало ли първо актуализацията на бюджета да се разиска от съдружните сътрудници и по-късно от Министерския съвет, Христо Иванов отговори, че планът е бил обсъждан на няколко срещи, евентуално незадоволително.

" Очевидно остават тематики, които не са позволени, само че мястото на тези разисквания е тук, в Народното събрание, в границите на процедурата, тъй че аз не мисля, че би трябвало да драматизираме тази страна от нещата ", добави той.

Когато се работи, има по-напрегнати връзки, само че няма напрежение в обединението, разяснява Георги Свиленски, ръководител на на парламентарната група на Българска социалистическа партия.

" Нямам информация каква е била повода да си тръгнат, сигурно не е добър знак някой да си тръгне от което и да е съвещание. Няма напрежение, виждам че бюджетът е импортиран в Народното събрание, следва да бъде утвърден ", добави той.

И акцентира, че най-важно за всички българи е актуализацията да бъде призната в границите на разчетените периоди - до 24-27 юни, с цел да може от 1 юли пенсионерите да получат преизчислените си пенсии, бизнесът - помощи, всяко едно българско семейство - поддръжка от страната.

" Всичко друго е въпрос на разговор, само че не за сметка на българските жители ", уверен е Свиленски.

Според него въпросът е несъгласието да кореспондира с причини, разсъдък и не постоянно положителният метод е, когато си тръгваш от обещано събитие.

" Не мисля, че на съвещанието на Министерския съвет е показан нов вид на актуализация на бюджета. Напротив, бюджетът е обсъждан на експертни препоръки, на няколко съдружни, някои може да не виждат в него предложенията си на 100 %, само че в последна сметка обединението е от четири партии, не е еднолично ръководство ", акцентира депутатът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР