Емисия облигации на Ел Салвадор, обвързани с биткойн, ще разчита

...
Емисия облигации на Ел Салвадор, обвързани с биткойн, ще разчита
Коментари Харесай

Ел Салвадор иска да привлече криптоинвеститори с биткойн облигация

Емисия облигации на Ел Салвадор, обвързани с биткойн, ще разчита да притегли криптоентусиастите, откакто обичайните огромни интернационалните вложители одобриха концепцията скептично. Страната вкара биткойна като второ публично разплащателно средство с изключение на $ през септември предходната година, а в този момент възнамерява да набере 1 милиарда $ посредством издаване на 10-годишни облигации, обвързани с криптовалутата. С половината от средствата би трябвало да се финансира построяването на Bitcoin City в подножието на вулкана Кончагуа, където геотермалната сила ще бъде употребена за " копаене " на биткойни, а останалата сума ще бъде вложена на криптопазара. Очаква се облигацията да предлага купонни заплащания от 6.5%, както и дял от насъбраната облага от инвестицията.

Търсенето от страна на огромните вложители на криптопазарите ще бъде от решаващо значение за триумфа на емисията. Засега концепцията се радва на огромен интерес, разкри пред Financial Times Паоло Ардоино, основен софтуерен шеф в Bitfinex, платформата, на която ще бъдат пуснати облигациите. Необходими са обаче законодателни промени в Ел Салвадор, преди проектите да станат действителност. Оптимизмът измежду криптообщността за първата сходна емисия от върховен кредитополучател е в внезапен контрастност с недоверието на множеството обичайни вложители.
Криптонадежди
Облигацията, предлагаща годишен лихвен % от 6.5% и дял от постъпленията от биткойн инвестицията, ще даде на страната преференциални условия за финансиране. Доходността на актуалните ѝ 10-годишни доларови облигации върви в порядъка на 20% и се повиши внезапно след началото на биткойн опита, иницииран от президента Наиб Букеле. Действията са отдалечили Ел Салвадор от обичайните пазари на финансиране и от МВФ, който гледа с отрицание на начинанието и няколко пъти прикани страната да се откаже от биткойна. Последствията от приемането му като разплащателно средство е нараснало макроикономическите опасности за страната, без да донесе основна смяна в метода на осъществяване на транзакции, считат анализатори от банката Barclays. 86% от дребните и междинните бизнеси в страната не са направили никакви продажби с криптовалутата съгласно данни, представени от The Wall Street Journal.

Все още има неизясненост по отношение на правната рамка, носителите на облигациите, както и кое юридическо лице ще ги издаде. Най-вероятно емитент няма да е държавното управление, а дребната геотермална компания LaGeo, която е дъщерно сдружение на държавната електрическа компания CEL. Това ще спести натрупването на още държавен дълг, който към този момент доближава 85% от Брутният вътрешен продукт. Несигурността остава и във връзка с времевата рамка на плана, откакто емисията, която в началото беше предстояща през март, беше отсрочена.
Реклама
Макар съгласно по-консервативните анализатори залогът на Букеле с биткойн да тласка Ел Салвадор към опасност от несъстоятелност, мнозина се надяват, че търговците на криптовалути ще дадат нов късмет на страната. Спекулира се опцията облигациите да бъдат налични и за дребни вложители.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР