Емисиите от въглероден двуокис (CO2) от нови автомобили трябва да

...
Емисиите от въглероден двуокис (CO2) от нови автомобили трябва да
Коментари Харесай

Европарламентът гласува намаляване на емисиите от нови автомобили с 40%

Емисиите от въглероден двуокис (CO2) от нови коли би трябвало да намалеят с 40% до 2030 година и да се форсира навлизането на пазара на електрически коли и коли с ниски излъчвания. Това се споделя в проектодоклад, гласуван от Европейския парламент.

Това е по-амбициозна цел спрямо препоръчаното понижение от Европейска комисия с 30%, с междинна цел от 20% до 2025 година

Производителите, чиито междинни излъчвания на CO2 надвишават тези цели, следва да заплащат такса към общия бюджет на Съюза, която ще се употребява за повишение на квалификацията и образованието на служащите, наранени от структурни промени в автомобилния бранш.

Производителите на леки коли ще би трябвало да подсигуряват, че транспортните средства с нулеви и ниски излъчвания (електрически коли или коли, които емитират по-малко от 50 г CO2/км) заемат 35% от пазарния дял на продажбите на нови леки пътнически коли и микробуси до 2030 година и 20% до 2025 година

Парламентът приканва Европейската комисия да създаде до 2 години нов проект за изпитването на излъчвания в действителни условия благодарение на портативно устройство като това наскоро въведено за премерване на излъчвания NOx. Докато това не стане използвано, сходството с сегашния правилник ще се мери въз основа на данните от устройствата за премерване на разхода на гориво. Изпитването на излъчванията на CO2 в действителни условия би трябвало да бъде готово и функциониращо до 2023 година съгласно евродепутатите.

Евродепутатите приканват за поддръжката за европейските производители на акумулаторни акумулатори.

Комисията следва да показа до края на 2019 година законодателно предложение, което дава на потребителите сравнима и надеждна информация по отношение на разхода на гориво, излъчванията на CO2 и замърсителите на въздуха на новите коли.От 2025 година производителите на коли ще би трябвало да рапортуват въз основа на хармонизирана методика по отношение на излъчванията на CO2 през виталния цикъл на всички нови леки пътнически коли и леки търговски транспортни средства, пускани от тях на пазара. 

Транспортът е единственият огромен бранш в Европейски Съюз, в който излъчванията на парникови газове към момента се усилват, се отбелязва в текста. За да се изпълнят уговорките, поети в Парижкото съглашение от 21-вата сесия на Конференцията на страните през 2015 година, декарбонизацията на целия транспортен бранш би трябвало да се форсира по пътя към нулеви излъчвания доникъде на века.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР