Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани заяви,

...
Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани заяви,
Коментари Харесай

Катар планира първи национални избори

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани съобщи, че богатата на газ персийска страна е преодоляла икономическите последици от районното ембарго и монархията е подготвена да организира първите национални избори до две години , осведоми Агенция Франс Прес.

В тирада пред Консултативния съвет (Шура) Тани разгласи, че подготовката за изборите ще приключи до 2022 година

Той не сподели по кое време тъкмо изборите ще се състоят , само че се допуска, че вотът ще бъде преди Световното състезание по футбол в Катар през ноември-декември 2022 година

Емирът означи, че министър председателят ще предложи дата за избор на членове на Консултативния съвет и след това датата ще бъде оповестена.

Многократно бяха отлагани изборите за съвет , което условие е заложено в конституцията на страната от 2004 година Вместо това членовете на съвета са директно назначавани от емира.

Консултативният съвет поучава шейха за проектозаконите , само че не издава закони и може да бъде преодолян с елементарен декрет.

Шейх Тамим разяснява още, че Катар е преодолял " отрицателното отражение " от наложеното от Саудитска Арабия ембарго от юни 2017 година Рияд и други страни от Персийския залив упрекват Доха, че поддържа тероризъм и Иран.

" В резултат на напъните за понижаване на разноските и увеличение на успеваемостта огромният бюджетен недостиг през 2017 година беше трансфорат в остатък ", похвали се емирът.

" Успяхме да възстановим държавните запаси до равнища , които са по-високи от равнищата преди блокадата ", акцентира той.

Катар записва 39,99 милиарда риала (10,98 милиарда долара) бюджетен недостиг през 2017 година - първата година от ембаргото, съгласно формалната статистика, само че през 2018 година регистрира остатък от 15,08 милиарда риала.

Брутният вътрешен продукт на Катар при сегашните цени се е разширил с 15% през 2018 година , разгласи емирът.

Международният валутен фонд заяви, че през 2018 година Катар е нараснал Брутният вътрешен продукт с 1,5%, а прогнозата за 2019 година е 2%.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР