Емилиян Кадийски работи на общо четири места и прекарва голяма

...
Емилиян Кадийски работи на общо четири места и прекарва голяма
Коментари Харесай

Софтуерният учител на Враца

Емилиян Кадийски работи на общо четири места и прекарва огромна част от времето си в " мобилно " състояние.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Професия: Социален бизнесмен

За специалността споделя Николета Попкостадинова, създател на Loveguide
3 окт 2018
Враца 2.0

Три години след началото на първия цялостен софтуерен курс в града " Враца програмен продукт общество " продължава да се разраства
26 авг 2018
Спри, не си отивай

Демографската рецесия в Северозападна България е по-скоро злополука. Три неща би трябвало да бъдат поправени незабавно
25 авг 2018 - В момента академията работи с финансиране от Гугъл RISE Awards и от фондацията " Америка за България ", само че задачата е в бъдеще да се устоя сама.

- Предприемачът е и една от движещите сили на софтуерната компания Inveitix.Учител, бизнесмен или софтуерен разработчик? Отговорът на въпроса какъв тъкмо е създателят на академията " Враца програмен продукт общество " Емилиян Кадийски е комплициран. Дори за самия него. Като създател на академията и след това на софтуерната компания Inveitix (която оперира през сдружението " Инвейтикс " ) Кадийски е типичен образец за бизнесмен. Преди всичко обаче той е преподавател. От 2011 година насам - в началото към програмата " Заедно в час ", а след това и в някои от учебните заведения в града – Кадийски се пробва да сътвори едно ново, софтуерно грамотно потомство във Враца. Зад всичко това стои любовта му към създаването на програмен продукт и желанието му да предава знанията си. Общият микс го прави една от движещите сили в региона.

Завършил математическата гимназия в родния си град, магистър по информатика в Софийския университет, Кадийски стартира да работи като преподавател в " Заедно в час " още по време на следването си. В продължение на две години, от 2011 до 2013 година, преподава в гимназията " Джон Атанасов " във Враца, в специфична паралелка по програмиране. В момента 31-годишният Кадийски прекарва три дни от седмицата си в София, два в гимназията " Никола Вапцаров ", а работата по Inveitix и " Враца софт ", по негови думи, става " през останалото време ".

Софтуерна Враца

Най-важната концепция на Кадийски досега несъмнено е академията " Враца софт ". Всяка година тя приема по 60 души, които желаят да получат съществени познания по софтуерно програмиране. От тях едвам към 10 души излизат, запазили ентусиазма си и с опция да работят за кариера в бранша. " През 2013 година с Теодор Костадинов започнахме да водим курсове по програмиране във Враца, като първоначално бяха единствено през уикендите. Идеята ни за " Враца софт " пристигна от една страна от потребността да окуражаваме хората във Враца да имат добра работа. От другата страна е неналичието на IT фрагменти в България и света ", споделя Кадийски. По-късно той и Костадинов, дружно с третия човек зад концепцията – Илиян Димов, ще се трансфорат и в съоснователи на Inveitix. Партньорите му също са програмисти.

В края на 2014 година планът " Враца софт " печели 30 хиляди лева финансиране посредством състезанието " Програмата " на " Нова телевизия ". Кадийски напуща тогавашната си работа в София и се отдава напълно върху развиването на центъра във Враца. " През 2015 година започнахме да развиваме центъра с деветмесечни курсове по програмиране. Имаше обаче проблем – трябваше да намерим компании, в които по-късно приключилите да стартират работа. За благополучие намерихме една, BGO Software, която отвори офис в града през същата година и нае няколко наши курсисти. "

Софтуерната академия предлага два курса – по PHP програмиране и програмиране на Java и Android приложения. За курсистите от второто направление обаче липсва търсене. Така се ражда Inveitix – компания, основана от съоснователите на академията. " В момента в компанията работят единствено курсисти, само че се надяваме в бъдеще да привличаме и външни хора ", споделя Кадийски. Екипът е дребен – седем индивида, като сдружението работи най-вече като аутсорсинг компания. За 2017 година " Инвейтикс " има доходи от 70 хиляди лева и 5 хиляди лева облага.

" Предизвикателството пред нас е, че взимаме хора без опит, на базово равнище, които имат потребност от помощ, с цел да завършат плановете си. Отделяме доста време, с цел да намираме планове, които да дават отговор на тяхното равнище и да им оказваме помощ да извършват дилемите си качествено и в период ", споделя Кадийски. За благополучие към този момент имаме хора, които са натрупали опит и се надяваме да се завърти колелото. "

Междувременно дневните интервенции на " Враца софт " са поети също от по-опитни курсисти като Тихомир Кръстев. Финансирането също е обезпечено – посредством обществено незнайна сума от Гугъл RISE Awards и 110 хиляди лева от фондацията " Америка за България ". Сумата е за интервала 2018 до 2020 година, като задачата е през това време да се сътвори постоянен модел, който да генерира доходи. От основаването си насам курсовете към академията са безвъзмездни. " След 2020 година " Враца софт " би трябвало да бъде устойчива организация, която не се нуждае от външно финансиране за осъществяване на главната си активност ", споделя Кадийски.

Как се прави IT бизнес във Враца

В диалозите с Кадийски прави усещане, че той рядко приказва за развиване единствено на " Враца софт " или единствено на Inveitix – за него най-важното е развиването на Враца като дребен хъб за софтуерни разработчици. За да извърши по-мащабните си цели, той постоянно оказва помощ на съперниците си. " Правили сме доста неща, които не са в полза на компанията – да вземем за пример да оказваме помощ на съперниците ни да си намерят чиновници. Вярваме обаче, че пазарът е задоволително огромен и по този начин ни се коства редно ", споделя той. " Конкуренцията е потребна, стига да не достигнем миг, в който да си пречим. "

Клиентите на Inveitix са главно в чужбина. " Това, което ни е по-интересно, е да вършим уеб приложения, междинни по величина, които изискват сред три и шест месеца ", споделя Кадийски. Във компанията той дава отговор за отдела по PHP програмиране. В момента главният проблем пред компанията е, че тя не може да се разраства с бързи темпове, тъй като от " Враца софт " годишно излизат не повече от 10 души, които да стартират работа, а те се разпределят сред три компании. Така на компания се падат към 2 или 3 нови разработчици всяка година, освен това с потребност от в допълнение развиване.

" Мисля толкоз за другите, тъй като такова е естеството на екипа. Повечето сътрудници са нови и половината време прекарват в учене, а другата – в работа, споделя Кадийски. В програмирането е мъчно да навлезеш бързо, тъй като има доста за учене. Целта на " Враца софт " е човек без опит да може да реши, че желае да се занимава с това и да придобие нужните умения, с цел да стартира стаж в компания. От там нататък обаче предстоят още години съществено учене. " Q&A
Какви са вашите сътрудници?
- Работим на два правилото - като контрактори си партнираме със софтуерни компании, които имат потребност от програмисти - главно става въпрос за български. Имаме и крайни клиенти, множеството от които са от чужбина - от Съединени американски щати, Швейцария. Ние сме им подизпълнител.

Как схващат за вас?
- В първите години нямaхме бизнес развиване, по-скоро хората научаваха за нас посредством познати, които са им споделили за нас. Сега имаме един чиновник, който оказва помощ за намирането на контакти и клиенти, само че с множеството сме се свързвали посредством наши познати, които са българи и живеят в чужбина. Имаме два такива клиента в Съединени американски щати, настрана работихме и за хора с действия в Китай, както и в Европа.

Мислите ли да се развивате в други градове?
- Искаме да се фокусираме върху активността си във Враца. Не мислим, че вършим нещо неповторимо, нямаме подготвена рецепта и модел. Приспособяваме се съгласно обстановката. Отворени сме и ще се радваме, в случай че някой от друго обитаемо място има интерес - ще му разкажем за нас и опита си, в случай че и той желае да сътвори нещо сходно. Във Враца към този момент обаче има много провокации и аз персонално желая да се концентрирам върху едно място.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР