Емилиян Гебрев © Николай Дойчинов За пръв път след като

...
Емилиян Гебрев © Николай Дойчинов За пръв път след като
Коментари Харесай

Прокуратурата потвърди, че разследва "Сергей Федотов" за отравянето на Гебрев

Емилиян Гебрев

© Николай Дойчинов За пръв път откакто хвърли версията, че оръжейният търговец Емилиян Гебрев е бил натровен с фосфати в салатата, държавното обвиняване изнесе информация за обновеното следствие за опита за убийството през април 2015 година на Гебрев, сина му Христо и шефа на " Производствена активност " в заводите ЕМКО Валентин Тахчиев.

От новата изнесена информация излиза наяве, че проверяващите разполагат със запис от охранителна камера от подземния гараж на постройката на " Българския червен кръст ", където по информация на " Капитал " е бил паркиран автомобила на Емилиян Гебрев, и на който запис се вижда по какъв начин хипотетичните нанасят употребяваната от тях отрова.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Прокуратурата е изпратила записа във ФБР, защото българските специалисти не са могли да го " изчистят ", с цел да разпознаят лицата на него.

Съдействие се чака още от английските управляващи до които са били изпратени две европейски заповеди за следствие, които обаче още не са били изпълнени. С тях се желае информация за самоличността на обвинените за опита за ликвидиране на Скрипал и информация за употребяваното вещество. Допитване е изпратено и до Финландия по отношение на експертизата, която е направена в частна лаборатория по самодейност на Емилиян Гебрев през 2015 година

Заради медийни изявления

От държавното обвиняване потвърдиха също по този начин изнесените данни в голям брой журналистически следствия, че съветския жител със подправена идентичност " Сергей Федотов " е обвинен за отравянето, като прецизираха, че са събрани данни за неговото престояване в България, както и това на другите руснаци, които са били с него. " Сергей Федотов " е разследван от английските управляващи за отравянето на Сергей Скрипал, а уеб сайтът Bellingcat разкри, че зад тази идентичност се крие генералът от съветското военно разузнаване (ГРУ) Денис Сергеев. В известието не се разкриват нито имената или подправената идентичност на останалите руснаци, нито тяхната численост.

Повод за необикновеният ентусиазъм на гласност съгласно държавното обвиняване са изявления в " избрани медии, с изказвания за безучастие на прокуратурата при следствието ".

През последните седмици изявления по тематиката с Гебрев и активността на ГРУ в Европа имаше във френския ежедневник " Le Monde ", немския седмичник " Der Spiegel " и уеб страницата Bellingcat. Българската секция " Свободна Европа " също неотдавна разгласява ретроспекция за следствието.

От края на обръщението на прокуратурата може да се допусна, че проверяващите са изоставили лансираната от Емилиян Гебрев версия, че отравянето му има общо с желанията да придобие " Дунарит " където е влезнал в конкуренция с съветски ползи. Според прокуратурата все още на отравянето му Гебрев не е подхванал дейности по придобиването на " Дунарит " " заради което изказванията в тази тенденция и соченето на такива дейности като мотив за покушението са лишени от съображение. " Пред " Капитал " Гебрев обаче разяснява, че е почнал дейности по придобиването на " Дунарит " още през март 2015 година, за което има и документна диря.

В борбата за оръжейния цех, който до 2014 година беше под контрола на Цветан Василев, взе участие и офшорката " Виафот ". Според документи от " Panama papers " краен притежател на сдружението е юристът на Делян Пеевски Александър Ангелов, което евентуално изяснява и привилегированото отношение, което сдружението получава от страната.

От прокуратурата разкриват още, че са открили, че през 2014 година и 2015 година Гебрев е доставял оръжие за украинската войска и жандармерия.

Какво питате, какво ви отговаряме

Друга евентуална причина за днешното известие на прокуратурата е следващото писмо, което Емилиян Гебрев е изпратил до основния прокурор Сотир Цацаров и министър-председателя Бойко Борисов, в което оръжейният търговец показва неразбиране за какво българските управляващи отхвърлят да изискат подпомагане от Организацията за отбрана от химическите оръжия (ОЗХО) за определяне на веществото.

В днешното мнение на държавното обвиняване излиза наяве, че ОЗХО е изразила подготвеност да окаже техническа помощ на Република България, " включително и да направи оценка на химическото вещество, предизвикало отравянето в случай че такава бъде поискана публично. " Прокуратурата очевидно е поискала от организацията експертизата да бъде направена по реда на българския Наказателно-процесуален кодекс, т.е. специалистите на комисията да бъдат назначени с прокурорско разпореждане като движимости лица.

Очевидно от ОЗХО не са се съгласили на сходно изискване, тъй като от външно министерство са дали отговор на основния прокурор, че " Представителите на ОЗХО категорично са се позовали на двустранното съглашение за привилегиите и имунитетите на ОЗХО, с което са дали сигнал, че ОЗХО няма да даде свои специалисти за ангажиране на задачите на наказателно произвеждане. "

Тази позиция е разбираема - това е все едно прокуратурата да беше поискала от ФБР вместо да проучва упоменатият нагоре видеозапис, да изпрати специалистите си да бъдат назначени като движимости лица в България.

От прокурорското известие не излиза наяве за какво България не е поискала експертиза на веществото отвън следствието за отравянето на Гебрев. Ако желаете да прочетете повече по тематиката

Началото на тази история стартира с следствие на " Капитал " от началото на годината, в което за пръв път се направи връзка сред отравянето на Емилиян Гебрев и това на Скрипал във Англия. Вижте го тук.

След това тематиката беше продължена от Bellingcat и Insider.

През октомври The New York Times разгласява следствие, в което свърза отравянето на Гебрев с активността на специфична част от съветското военно разузнаване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР