Емилия Милчева, Завърналият се от Дубай Васил Божков, с прякор

...
Емилия Милчева, Завърналият се от Дубай Васил Божков, с прякор
Коментари Харесай

Божков и дълбоката държава: Корените трудно ще се извадят

Емилия Милчева,

Завърналият се от Дубай Васил Божков, с прякор Черепа, упрекнат в няколко закононарушения в България, даде конференция единствено с цел да каже, че ще взе участие в политиката, с цел да изличи от властта Бойко Борисов, Делян Пеевски и въобще статуквото.

Няма наказани

Героите с прякори, които желаят да влязат в политиката, нормално остават извън. Какво да се прави - животът е неправдив. Те могат да влязат във всеки хотел, казино, ресторант и бар, да договарят с политици - прикрито или намерено, да финансират акциите им и да ги корумпират, плащайки “такса успокоение ”. Но дотук.

Също като политиците, и героите с прякори не са осъждани за съществени закононарушения като корупция или организиранe на незаконна група за престъпни закононарушения. Но в страната България никой не е осъждан - в случай че не броим районната кметица на “Младост ” Десислава Иванчева и групата за отвличания и убийства “Наглите ”, които по този начин и не издадоха поръчителите на закононарушенията. Групова преданост? Страх? България е страната на затаените истини.

Царски “почести ”

Преди двадесет години политиците избягваха да назоват обществено името на Васил Божков - по това време член на бизнес клуб “Възраждане ”. Тогавашната лидерка на Съюз на демократичните сили Надежда Михайлова отдръпна претендента за кмет Пламен Орешарски, който се срещна с Божков в централата на компанията му “Нове холдинг ” на ул. “Московска ” (където в този момент е под домакински арест). Синята партия обаче по този начин и не осъди клиентелизма на своите, ръководещи Столична община.

Симеон Сакскобургготски, чиято предизборна акция Божков е финансирал - съгласно изтекли в Wikileaks грами, срещаше предприемача във форма́та на клуб “Възраждане ”, в който членуваха и Емил Кюлев, Илия Павлов, Радосвет Радев, Борислав Дионисиев, братята Бобокови и други А едно от първите каузи на ръководството на НДСВ-ДПС през 2001 година бе да закрие Агенцията за контрол върху застраховането и
хазарта и да сътвори Държавна комисия за надзор на хазарта към министъра на финансите. Неин пръв началник стана утвърденият от Сакскобургготски Георги Петров (с неласкателния прякор Гошо Тъпото). Сметната палата откри по-късно съществени нарушавания в работата на ДККХ, само че какво от това? Правовият ред не е характерен на българската страна.

“Борци ” против статуквото

Както на мнозина от българския бизнес и корените на Божковия са в прехода, сред тъмното и светлото, заровени във валутни интервенции, безмитни магазини, букмейкърски бюра,
хазарт. Избяга с частния си аероплан от България преди три години, върна се от Дубай с нискотарифна самолетна компания. Кратката му конференция в София сподели един изтощен и слаб човек, друг от видеата от Дубай, по тази причина и неоснователен в поръчката, че желае да вдигне негласуващите, с цел да завоюва изборите, да бъдат извадени Борисов и Пеевски от политическата сцена и България да има “някакво бъдеще ”. Политическият му план “Българско лято ” се провали - не провокира необикновен интерес, а и даже не съумя да си открие партийна сметка поради глобите, наложени на Божков и като физическо лице, и на бизнеса му по световния закон “Магнитски ”.

Политическите претекстове обаче са добра опаковка за същинските планове. “Борец против статуквото ” звучи къде-къде по-добре от “разчистване на сметки ”, а придава и различен имидж на облика на обвинен. Пресконференцията беше предстояща, само че се оказа скучна, с изключение на споменаването на Пеевски паралелно с Борисов. Досегашните офанзиви на предприемача са били ориентирани главно против водача на ГЕРБ, само че и към финансовия му министър “Влади ” Горанов и пиара му Севделина Арнаудова.

Също като Божков, Делян Пеевски е глобен по световния закон “Магнитски ”, само че единият е под домакински арест, с няколко обвинявания, а другият - дирек на конституционна промяна и на управническо болшинство. Излиза, че един неосъждан политик, чието име стана нарицателно за задкулисие, има непокътнато място в политиката, а неосъжданият предприемач, работил с него - билетите от
лотарията на Божков се продаваха в “Лафки ”-те на Пеевски - го чака съд. Българската политика или българското правораздаване “пере ” най-добре?

Трансмисията на пачките

Една институция обаче беше ясно посочена от Васил Божков - Службата за надзор на задграничните активи към Министерството на финансите на Съединени американски щати (ОФАК), с чиито представители е имал доста срещи и им е предал документи и записи. Предвид опита му с българската държавна машина, те най-вероятно съдържат информация и за “хунтата, която го е нападнала и унищожила ”.
Но преди “нападението ” бизнесът му процъфтяваше, което се дължи (и) на ръководството на Борисов, а облагите бяха повече от положителни. През 2021 година инспекции на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) откриха, че Държавната комисия по
хазарта е ощетила бюджета с близо 557 милиона лв. поради по-малко събрани такси за хазартна активност от компаниите, свързвани с Божков - “Ню Геймс ”, “Национална лотария ”, “Еврофутбол ” и “Евробет ”.

Процъфтяваше и бизнесът на банкера Цветан Василев, който чак след банкрута на КТБ видя Пеевски като “лицето на дълбоката страна ” - не и до момента в който си партнираха, както и че “корените отиват към останки от Първо и Шесто ръководство на Държавна сигурност ”. Своите борби против статуквото той води от Белград, където получи и политическо леговище и надали ще се върне някой петък. Разкритията му, че лицето на „ дълбоката страна “ е направлявало плана за газопровод “Южен поток ”, не впечатлиха българската прокуратура.

Корените мъчно ще се извадят.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР