Емилия Милчева,Президентът Радев изчака да минат Великденските празници, 1 май

...
Емилия Милчева,Президентът Радев изчака да минат Великденските празници, 1 май
Коментари Харесай

Ще има ли правителство - сега на ход е Радев

Емилия Милчева,

Президентът Радев изчака да минат Великденските празници, 1 май и Гергьовден и в този момент към този момент е време да даде досието на ГЕРБ-СДС и да пусне спрения часовник за съставянето на държавно управление. След изборите на 2 октомври Румен Радев връчи първия мандат на 63-ия ден, с цел да обезпечи колкото се може повече време на партиите да се спогодят за кабинет - през което време управляваше неговото държавно управление. Днес е 36-ият ден след изборите на 2 април и президентът още не е стартирал с мандатите в очакване на “диалогичност и разсъдък ”, а в същото време служебният кабинет все по този начин държи кормилото на властта.

Тази седмица президентът към този момент може публично да разпореди на спечелилия на изборите ГЕРБ-СДС да потърси с кого да ръководи, а ГЕРБ да продължи търсенето още седмица - нещо, което прави повече от три. 49-ият парламент най-накрая избра състава на 25-те си комисии и е на път да осмисли предназначението си на законодателно тяло, започвайки с най-належащото, за което приказва и президентът - бюджета за 2023 година.

Проблемът е, че комисиите нямат управление, защото не е ясно с чий мандат ще е държавното управление. Ако е на първата мощ, ПП-ДБ ще управляват изпълнителната власт посредством тях и надлежно ще получат шефските места в най-значимите. В случай че ПП-ДБ получат поддръжка за собствен кабинет на малцинството, за който упорстват, ГЕРБ-СДС ще упражнява надзора.

Прекрояване по тематични болшинства

Ако не се сформира кабинет по време на траещите най-малко месец конституционни процедури, Народното събрание ще работи в невиждана симбиоза с държавното управление на президента по формирания от него план на бюджет. Така разноските на страната ще се прекрояват от тематични болшинства и конюнктурни ползи. Политическата отговорност ще е размита.

Едно такова болшинство утвърди през декември м.г. да се запазят до края на 2023 година понижените на 9% ставки по Данък добавена стойност за храните, безалкохолните питиета, бирата и виното в заведенията, признати поради пандемията. Тогава единствено от “Демократична България ” (ДБ) не бяха съгласни. Друга плаваща коалиция може да се заформи около финансовите разноски - да се запазят на 10,1 милиарда лв., надхвърлящи равнището от 2022 година, или да се орежат, откакто е ясно, че няма по какъв начин да бъдат изхарчени до края на годината. Съпредседателят на “Продължаваме смяната ” (ПП) Асен Василев към този момент означи, че биха могли да се понижат.

Има обаче едни мощно повишени разноски, заложени от Министерството на финансите, по които надали някоя партия ще се осмели да възрази. В годината на локални избори бюджетът е великодушен към общините. За техните строителни планове - пътища, ВиК и други, са планувани 3,9 милиарда лв.. Тази сума е с 1,4 милиарда лв. по-висока от миналата година, когато нарастването е било двойно по-малко (611,7 милиона). Местната власт, както е известно, е доминирана от ГЕРБ, а дял има и Движение за права и свободи.

Внасянето в Народното събрание на бюджет с дупка в разноските от 6,4% от Брутният вътрешен продукт (12 милиарда лева) пък значи, че ролята на “лошите ”, щат-не щат, ще играят партиите, на които финансови анализатори, Фискален съвет, Българска народна банка и работодатели предлагат да свият големите разноски до позволените за еврозоната 3%. Високият недостиг като се изключи че отдалечава България от еврото, значи и по-високи лихви за излъчванията български дълг.

Колко е рационалният период

Преди две седмици водачът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е помолил президента да забави “с няколко дни ” връчването на първия мандат, а той дал отговор, че ще го направи “в рационален период ”. Колкото по-малко време остава за работата по данъчните закони и проектобюджета, толкоз по-бързо ще бъдат претупани. Обикновено за приемането им са нужни към два месеца парламентарно време. 49-ото Народно събрание към момента има късмет.

Ако депутатите не съумеят да одобряват бюджет за 2023 година и продължи да работи остарелият, неизбежно ще се появи ликвиден проблем - страната няма да има средства, с които да заплаща по-високите пенсии и другите разноски, защото и за потреблението на фискалния запас има ограничавания. Запитана от “Капитал ” какъв е изходът следователно, министърът на финансите Росица Велкова дава отговор, че би трябвало да се планува “право за издаване на нов дълг ”.

ГЕРБ е на ход да каже с кого ще ръководи

След като ГЕРБ отхвърли проектокабинета, показан от ПП-ДБ, в този момент е на ход да разгласи своето “правителство на малцинството ” или държавно управление от специалисти. Но на първо време президентът би трябвало да връчи проучвателния мандат.

През това време двете обединения насочат послания в обществените мрежи, в които втвърдяват своята неотстъпчивост и разлики.

Делян Добрев (ГЕРБ) дава формула за дясно държавно управление, включваща ГЕРБ, Движение за права и свободи, “Демократична България ” (която е в коалиция с ПП) и “Има подобен народ ”. Колегата му Томислав Дончев звучи като “и тако, и вако ” - може и кабинет с поддръжката на всички без ПП-ДБ, може и спешен вид за малко време, обаче най-логично е с ПП-ДБ. Лена Бориславова (ПП) още веднъж упорства ГЕРБ да поддържа “работещ кабинет с втория мандат ”, което също значи държавно управление на малцинството.

Президентът е на ход да пусне часовника.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР