Емилия Ковачева Обилното използване на цитати от литературни класици не

...
Емилия Ковачева Обилното използване на цитати от литературни класици не
Коментари Харесай

Чехов и Цвайг не успяват да отърват от затвора акушерката, пребила бебе в Софиямед


Емилия Ковачева

Обилното потребление на цитати от литературни класици не съумя да отърве акушерката Емилия Ковачева от 18-годишната присъда, присъдена от Софийския градски съд за опита за ликвидиране на новородено в болница " Софиямед ". Странните причини на отбраната по делото провокираха ироничните мнения на съда в претекстовете към присъдата.

" По делото от отбрана са показани многочислени писмени материали - разпечатки от интернет, публикации, упътвания, даже литературни творби. Единственото, което в актуалните претекстове би трябвало да се означи, е огромното почитание, което всички членове на правосъдния състав изпитват към гениалността на Антон Чехов и на Стефан Цвайг, на чиито типичен литературни произведения отбраната се базира неведнъж ", написа в претекстовете.

В тях се добавя, че съдът не е книжовен критик, с цел да прави оценка качеството на тези творби, нито да ги одобри като годни доказателства.

" Още повече след написването на показаните от отбраната произведения, науката за индивида в целокупност и психиатрията и логиката на психиката като обособени науки са претърпели доста и революционно развиване, преобърнало самите показа за индивида и неговата душeвност. По тази причина няма никакъв метод да се обоснове оборване на признатата по делото сложна съдебно-психиатрична и съдебно-психологична експертиза посредством позоваване на " Спи ѝ се " и на " Амок ", отбелязва съдът.

Въпреки това правосъдният състав афишира, че ще остави всички сходни материали в кориците на делото, с цел да се произнесе върху тях и горната инстанция.

Емилия Ковачева получи тежката присъда за опит за ликвидиране на бебе на три дни по време на нощното си дежурство в болница " Софиямед ". Тя ще би трябвало да заплати и 400 000 лв. обезщетение на околните на детето. Присъдата може да се апелира пред Софийския апелативен съд.

Любопитно е, че в показаните от прокуратурата документи по делото са се появили две медицински публикации на британски език, които са останали непреведени. В последна сметка никой не е съумял да се сети по какъв начин и за какво тези публикации са попаднали в кориците на делото.

Иначе Софийският градски съд счита обвиняването за опит за убийството на новороденото за изцяло потвърдено. Основно доказателство за виновността на Емилия Ковачева е видеозапис от камерите в помещението, където са държани бебетата. Експертизите по делото са потвърдили безспорно, че видеозаписът не е бил манипулиран, каквито подозрения имаше отбраната.

Записът демонстрира, че за интервала от близо час и половина през нощта на 18 април 2015 година акушерката е нанесла минимум 39 удара по бебето, в това число го е притискала и душила. Единствено преместването на бебето в болница " Токуда " и намесата на лекарите там са предотвратили гибелта му.

Видеозаписите демонстрират, че Емилия Ковачева е упражнявала принуждение и върху другите три бебета в родилното, само че то е било с несравнимо по-ниска активност и вредите не са били огромни. Прокуратурата не е повдигнала обвинявания против нея за това принуждение и по този начин е икономисала на акушерката възможна по-тежка присъда. Държавното обвиняване е лишило родители на тези деца от опция да претендират компенсации.

Защитата на Емилия Ковачева показва, че обвиняването против нея е " неуместно от правна и житейска позиция ". Адвокатът твърди, че тя е работела прекалено много, което е довело до изтощеност и редовно недоспиване на подсъдимата. Лансира се версията, че тя може да е изпуснала бебето, което обаче не се удостоверява от видеозаписа и останалите доказателства. Подсъдимата не се признава за отговорна и твърди, че не е нанасяла удари на бебе по време на своето дежурство.

Колегите на акушерката обаче настояват, че тя самата е упорствала да поема 24-часови смени, тъй като по този начин ѝ е било по-удобно, защото живее в Самоков и няма да ѝ се постанова да пътува постоянно.

Съдът подлага на критика в своите претекстове държанието на огромна част от лекарите в " Софиямед ", което е било несъответстващо след откриването на тежкото положение на бебето на сутринта. Акушерката обяснила на майката, че бебето най-вероятно е развило " жълтеничка ". То е било със синкав цвят и е имало оток на главата. Експертизата демонстрира, че бебето е било с тежка анемия – кръвозагубата му се прави оценка на сред 15 и 45%. Първата съответна реакция на доктор в болничното заведение е била във вечерната промяна. Именно тогава е взето решение за превозване на бебето в " Токуда ". Видеозаписите са прегледани повече от 24 часа след нанесения побой. Тогава е сигнализирана и полицията.

Съдът регистрира, че е било разумно лекарите да не позволен незабавно, че детето е било пребито от дежурната акушерка, тъй като това държание е несъвместимо с естествената човешка реакция. Съдът показва, че липсват всевъзможни учредения да се одобри, че в това дежурство подсъдимата е била под въздействието на някакви непредвидими и непредвидени фактори. Тя не се е намирала в ненормално положение, което да обоснове случилото се.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР