Емили О`Райли, oмбудсманът на Европейския съюз, е призовала председателя на

...
Емили О`Райли, oмбудсманът на Европейския съюз, е призовала председателя на
Коментари Харесай

Шефът на ЕЦБ Драги членува в таен клуб на корпоративни банки

Емили О`Райли, oмбудсманът на Европейския съюз, е призовала ръководителя на Европейската централна банка Марио Драги да се откаже от участието си в скришен клуб на корпоративни банки след публикуването на разкрития, че групата може да въздейства върху основни политики , написа " Гардиън ".

След едногодишно следствие Драги е бил осведомен от Емили О`Райли, че тесните връзки с основаната във Вашингтон група G30 заплашват репутацията на банката , макар че той твърди противоположното.

По време на следствието е открито кой членува в клуба , в който има 2 дами от 33 членове.

Единственият прочут в общественото пространство е ръководителят на клуба Джейкъб Франкел, който е ръководител на JPMorgan Chase International. " Ройтерс " оповестява, че гуверньорът на Банката на Англия Марк Карни също членува в елитния клуб.

Емили О`Райли акцентира, че срещите и наличието на диалозите в границите на клуба са секрети и липсва бистрота . Тя приканва на всички бъдещи президенти на ЕЦБ да се забрани да членуват в клуба , който преди е бил именуван Консултативна група за интернационална стопанска система и валутни каузи.

Искането на омбудсмана е в отговор на недоволство на основаната в Брюксел неправителствена организация Corporate Europe Observatory, която твърди, че тесните контакти на Драги с G30 са в прорез с кодекса за държание на ЕЦБ.

По време на председателството на банката Драги, италиански икономист, който преди този момент е работил за Goldman Sachs, е участвал на четири срещи на G30 , които са извършени през 2012 година, 2013 година и две през 2015 година

Според Емили О " Райли срещите сред ЕЦБ и G30 би трябвало да бъдат обществени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР