Емил Миразчив, художник: Ефекти без съдържание Философията на спектакъла преповтори

...
Емил Миразчив, художник: Ефекти без съдържание Философията на спектакъла преповтори
Коментари Харесай

Известни пловдивчани коментират откриването на ЕСК

Емил Миразчив, художник:

Ефекти без наличие

Философията на спектакъла преповтори една международна наклонност - комерсиални компании да употребяват резултати, зад които постоянно няма наличие. На такива компании не се гледа съществено в артсредите. Аз върша фестивал на светлината и в Токио преговарях с доста по-мощна от тази немска компания. И там - прожектори, лазери, кула. Попитах ги за наличието и се оказа, че такова нямат. Звукът на откриването на " Пловдив 2019 " бе цялостен неуспех. В шоуто нямаше централизация и обръщение, в един миг се загуби и цялото наличие. Гледах откриването в холандския Леоварден - и там имаше кула, направена от едно скеле с транспарантен винил. Програмата там не бе грандиозна, само че имаше обръщение и наличие. В интерес на истината втората част с шоуто на диджей Schiller ми хареса.

Пенка Калинкова, театровед и публицист:

Къде беше нашенското хоро?

Навремето писах: Нашенското хоро е най-големият български израз на земността. Нямаше хоро в програмата на откриването. Имах предложение да създадем откриването по протежението на „ Иван Вазов ” от Централна гара през Голямата и дребната Главна и след това по остарялата Карловска да стигне до гара „ Филипово ”. Целият град можеше да се събере по протежението на това разкриване. Отстрани щеше са има картини на създатели от Дружеството на пловдивските художници - сега те са над 200 души. На доста естествени подиуми - площадката пред библиотеката, Военния клуб, Каменица, можеше да има концерти на всички пловдивски групи от другите жанрове. Така щяхме да покажем, че имаме най-дългата пешеходна зона. Заведенията можеше да работят без спиране като в нощта на галериите. Така всеки можеше да отнесе празника в сърцето си за безконечни времена.

Милена Чакандракова, изпълнителен шеф на радио Кatra FM:

За едни " Уау! ", за други - " Ууу "

Докато бях член на Управителния съвет на фондацията, не сме говорили за подобен формат на откриването. За едни се получи „ Уау! ”, а за други „ Ууу! ”. Не желая да влизам в конкретиката за кулата и програмата. Поставям се на мястото на стотиците културни оператори и създатели, които занапред ще имат задачата да изпълнят тази година със запаметяващо се наличие. И да оставят плана отворен, да го трансфорат в развой. Всяко концертно осъществяване и фестивал се прави с донори, които дават пари за мотивацията на положителните актьори. При този спор, върху който падна сянката на корупцията, кой оттук нататък ще е стимулиран да спонсорира огромно събитие в Пловдив? Как ще притеглим неповторими актьори за плановете. Това са терзанията ми в кратковременен проект.

Любозар Фратев, предприемач:

Важни са устойчивите във времето планове

Трудно мога да оценя програмата, защото не съм експерт. Не можах обаче да се насладя на звуците. Да кажа, че светлинното шоу ми е направило огромно усещане - ще преувелича. Виждали сме сходни светлини при откриването на олимпиади и международни шампионати. За Пловдив въпреки всичко то беше впечатляващо. Целта на ЕСК е да сътвори устойчиви във времето планове. Откриващото събитие минава и отпътува. Хубаво е с изключение на представление да остане и малко самун за културата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР