Емил Кошлуков ще бъде и.д. генерален директор на БНТ за

...
Емил Кошлуков ще бъде и.д. генерален директор на БНТ за
Коментари Харесай

Емил Кошлуков отново е най-подходящ за генерален директор БНТ

Емил Кошлуков ще бъде и.д. общоприет шеф на Българска национална телевизия за три месеца

© Надежда Чипева Без изненада на съвещанието си в сряда Съветът за електронни медии (СЕЧ) първо одобри оставката на досегашния общоприет шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров, която той подава сутринта, и назначи за краткотрайно изпълняваш длъжността Емил Кошлуков.

Решението за освобождението на Каменаров е било взето единомислещо с пет гласа " за ". То следва от доказаната му от Софийския градски съд условна присъда за шофиране след приложимост на алкохол.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък С три гласа " за " - на ръководителя на Съвет за електронни медии София Владимирова (от квотата на ГЕРБ), Бетина Жотева (президентска квота - на Росен Плевнелиев) и Розита Еленова (парламентарна квота, препоръчана от Български либерален център на Христо Ковачки) за краткотрайно изпълняващ длъжността общоприет шеф на публичната телевизия бе определен програмния шеф на БНТ1 Емил Кошлуков. Според известието на медийния регулатор той е бил единственият претендент, който отговарял на законовите условия за заемането на поста и който се е съгласил да го заеме. Против е дал своя вот Иво Атанасов (парламентарната квота - БСП), а " въздържала се " - Ивелина Димитрова (президентска квота - Румен Радев).

" Най-важното е спокойствието в Българска национална телевизия в деликатния миг, в който за жалост се наложи - при тези форсмажорни условия, да взимаме такива решения. Разбирам хората, с които приказвах. Разбирам и тяхното предпочитание да не се загатват имената им. Някои от претекстовете бяха персонални, други бяха, че малкия екран в действителност е в доста тежък миг. Предстои единствено след два дни да стартира предизборната акция, следва визитата на папата в България ", сподели пред БНР в сряда председателката на Съвет за електронни медии София Владимирова.

По закон Кошлуков може да извършва длъжността три месеца. След това Съвет за електронни медии са задължени да разгласят конкурс за избор нов общоприет шеф на Българска национална телевизия.

Самият факт, че Каменаров е влезнал в процедурата по избора преди две години с висящо дело, освен това от вида " безспорни ", надали е бил незнаен на застаналите зад кандидатурата му. Това подхрани и хипотезата, че избирането му отпред на Българска национална телевизия е било по-скоро вид за туширане на напрежението към кандидатурата на Емил Кошлуков за поста. По време на състезанието през 2017 година той беше любимец на Съвет за електронни медии (а също и на управляващите), само че не можа безапелационно да изясни по какъв начин се е получил трудовия му стаж в телевизия, каквото е условието на закона. В документите си беше показал служебна записка от телевизия " Атака ", която провокира неуместни въпроси към членовете на Съвет за електронни медии таман преди да излязат с решение. Така Константин Каменаров стана общоприет шеф, а след това назначи Кошлуков като програмен шеф на Българска национална телевизия 1 и водещ на публицистичното предаване " Още от деня " в най-гледаното време.

Преди една година Съвет за електронни медии санкции Българска национална телевизия с 3000 лева поради показан в ефир от Кошлуков междинен пръст към протестиращи пред постройката на малкия екран против дейностите на новото й управление.
През половината си мандат до момента Константин Каменаров съумя да промени Българска национална телевизия до очевидно обслужваща ръководещите медия - с ограничение до най-малко на сериозните отзиви към тях в публицистичните излъчвания и със икономисване на дискредитираща ги информация в новините.
Като пример на публицистична политика служат предаванията на самия Емил Кошлуков.

Междувременно от публичната медия си потеглиха доста от градилите с години професионален престиж публицисти. Засега не е ясно дали Кошлуков ще продължи да води предаването " Още от деня " и като общоприет шеф на Българска национална телевизия.

Заедно с Каменаров от " Сан Стефано " 29 си потегля и членът на УС на Българска национална телевизия Валери Запрянов. Предстои Кошлуков да предложи за одобряване от Съвет за електронни медии на негов заместител. Възможно е ръковдния орган да остане и с четирима души, защото те са задоволителни, с цел да има кворум.

Асоциацията на европейските публицисти – България (АЕЖ) разгласява декларация против решението на медийния регулатор да назначи Емил Кошлуков за краткотрайно изпълняващ длъжността общоприет шеф на Българска национална телевизия. В нея се споделя, че в " целия свят се гледа с съмнение на прескачането от политиката в публицистиката и е безусловно несъвместимо със статута на Българска национална телевизия като социална телевизия да бъде ръководена, въпреки и краткотрайно, от човек с биографията на господин Кошлуков ".

Според АЕЖ още по-притеснително е, че Кошлуков ше оглави Българска национална телевизия след заявен стаж в телевизия " Алфа " на партия " Атака ", чиято идеология би могла да се дефинира като екстремистка и антиевропейска. " Tози избор оставя подозрение, че позицията на генералния шеф на публичната медия е подвластна от ползите на ръководещата коалиция, от която тази партия е част. И това се случва в интервал преди избори, което е сериозна заплаха за безпристрастността на медията ", показват от асоциацията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР