Емил Караниколов, министър на икономиката © Капитал Част от темата

...
Емил Караниколов, министър на икономиката © Капитал Част от темата
Коментари Харесай

ДКК - милиони на тъмно

Емил Караниколов, министър на стопанската система

© Капитал Част от тематиката Новата икономическа политика
Добре пристигнали в държавния капитализъм

За малко време страната нахлу нападателно с милиарди в основни браншове, стартира на практика да национализира и бизнеси

Приватизацията, добра или неприятна

България в действителност се забави прекомерно дълго с преструктурирането на губещия държавен бранш, а процесът беше белязан както от дефицита на подготвеност при другите държавни управления, по този начин и от корупция

Автомагистрали без поръчки

За година държавната компания в бранша получи контракти за над три милиарда без конкурс
Кабинетът " Борисов 3 " е великодушен на обещания за бистрота, само че изключително спестовен стане ли дума за една от най-мистериозните структури - Държавната консолидационна компания (ДКК). Работата й е отвън времето и пространството, а всевъзможни опити за неприкритост удрят на камък. Големият парадокс е, че въпреки ДКК да работи с обществени средства, тя не е длъжна да афишира търгове. " Пропуск ", който ръководещите не отстраняват при многочислените си корекции на Закона за публичните поръчки, променян към 20 пъти единствено за последните четири години. Удобно - изключително когато разполагаш с половин милиард лв. за ремонт на язовирите.

Държавната компания е извадена и от обсега на различен значим закон, гарантиращ бистрота - за достъп до социална информация. И за многочислените въпроси оттова декларират, че са компания и не са задължени да дават отговор. А от отрасловото Министерство на стопанската система настояват, че не могат да повлияят, защото ДКК е юридическо лице. Превръщането й в един от най-големите държавни холдинги у нас е следващото доказателство за опитите на страната да монополизира без ясни претекстове и оценка на въздействието куп действия в несъгласие с всевъзможни пазарни правила.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Всичко в кюпа

В подобен комфорт през последните няколко години ДКК " погълна " куп компании и затвърди чувството, че държавното управление харчи на милиони левове по бърза писта за подписване на контракти с определени без съревнование компании.

От непретенциозно сдружение, основано в първия кабинет " Борисов " през 2010 година за да се заобиколи условието приходите от приватизация да отиват в Сребърния фонд, ДКК се трансформира в оръжеен и " воден " мастодонт, на който държавното управление даде без обществени пояснения великодушен чек за 500 млн. лева, който да изхарчи за ремонт на язовирите без необикновен контрол.

Как, дали и от кого се разходват парите не знаеха и в самото Министерство на стопанската система, което единствено удостоверява глупостта на обстановката. Първоначално оттова твърдяха, че е допустимо тази активност да бъде поета от джуджетата " Еко Антрацит " или " Екоинженеринг ". Първата се занимава с рекултивация на остарели минни терени, а втората - с очистване на следствията от уранодобива. В последна сметка парите бяха ориентирани към друга компания джудже - " Монтажи ". През годините сдружението на няколко пъти бе оповестено за приватизация, само че претенденти по този начин и не се откриха. Сега компанията ще построява скъпия нов тръбопровод за Перник, който се чака да излезе към 25 млн. лева Интересно решение, в случай че други две държавни компании - " Напоителни системи " към земеделското министерство и " Язовири и каскади " към НЕК, да вземем за пример имат богат опит с поддръжката на водоеми.

Всъщност в ДКК са обединени към 20 сдружения - от компании за кисело мляко и добавки, през институт за розата, до поддържането на летище и ремонт на язовири. Стопанисва и " ВМЗ - Сопот ", " НИТИ - Казанлък ", търговеца " Кинтекс " - всички в оръжейния бранш. От май 2017 година в холдинга влезе и ремонтният " Авионамс ". Министър Караниколов имаше публично предпочитание през ДКК да национализира русенския " Дунарит ", само че не му се получи.

Кой наднича откъм гърба

Ръководството на ДКК не счита за нужно да регистрира активността на компанията най-малко един път годишно. Отделно холдингът няма и уебсайт. Името на ДКК присъстваше най-много в докладите на Агенцията за приватизация, където на няколко пъти бе записано, че мистериозното сдружение предлага да има повече продажби. Приходите от продажби обаче с годините понижиха доста, а преди време самият икономическият министър заключи, че към този момент няма какво да се продава.

Справка във фирмените регистри демонстрира, че средногодишният брой на чиновниците за 2019 година е тъкмо 28. За тях обаче не се знае нищо. Изпълнителен шеф на холдинга е Ясен Спасов, а в управлението влизат още Красимир Тенев и Лъчезар Калбуров, като техните мандати изтичат в края на май.

За битката кой да овладее борда може да се съди от крамолите към тях. Тримата бяха назначени от икономическия министър Божидар Лукарски във второто държавно управление на Борисов. Наследникът му в служебния кабинет, образуван от президента Радев - Теодор Седларски, опита да ги смени, само че решението му бе оспорвано в съда и актуалният министър Емил Караниколов ги възвърне. На софийски адрес

Кметът на София Йорданка Фандъкова загатна, че концесията на " Софийска вода " няма да бъде възобновена след 2025 година с претекста, че подписаният преди 20 години контракт е доста неблагоприятен на Столичната община. За вземането на решение за метода, по който да се ръководи водата в София, щял да бъде образуван екип от общинари и специалисти. Отсега обаче е ясно, че " ръчното ръководство " не е добра концепция, изключително на фона на рецесията с водата в Перник и яловите опити на община и страна да се оправят с казуса. Макар и да има какво да се желае от работата й, самата " Софийска вода " е посочена като добър образец, в това число и от енергийния регулатор, който следи осъществяването на бизнес проектите на сдруженията във ВиК бранша.

А положението на подмятаната години наред сред страната и общината столична топлофикация е измежду най-печалните образци. На няколко пъти през последните години страхливо се прокрадна концепцията за приватизация на парното в София, което в този момент е общинско, само че същинското решение по ориста му се отсрочва. В момента " Топлофикация - София " се " радва " на задължения над 860 млн. лева, загуба съвсем 600 млн. лева и трети шеф в границите на три години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР