Емил Кабаиванов е кмет на Карлово, избран през 2015 година

...
Емил Кабаиванов е кмет на Карлово, избран през 2015 година
Коментари Харесай

Емил Кабаиванов: Откриваме третото кръгово кръстовище в...

Емил Кабаиванов е кмет на Карлово, определен през 2015 година за втори следващ мандат, след ръководството му през 2011-2015 година. Роден е в Стара Загора на 12 януари 1961 година Завършва медицина във Висшия медицински институт в Пловдив през 1987 година Работи като ортопед-травматолог в МБАЛ „ Д-р Киро Попов “ в Карлово. Специализира в Югозападния университет „ Неофит Рилски “ в Благоевград от 1999 до 2001 година, където приключва магистратура по стопанска система. По същото време специализира и здравен мениджмънт в Медицинския университет в София.

Емил Кабаиванов е заместник-председател на Националния съвет на Съюз на демократичните сили, преди този момент през 2012-2013 година оглавява синята партия. Член е на УС на Националното съдружие на общините в Република България.

- Господин Кабаиванов, пред празника на Карлово сме. Какви нови придобивки ще зарадват хората в общината?

- На 18 юли, рождената дата на Апостола, е и празникът на града. Този ден, като се изключи че е отдаден на честване на годишнината от рождението на Васил Левски и памет за неговото безсмъртно дело, е мотив и за равносметка какво вършим през днешния ден. Утре, на 18 юли, паралелно с културните и родолюбиви прояви, ще открием още един обект, който карловци и жителите на района от дълго време чакат. Това е третото кръгово кръстовище край града на изхода в посока София. Първата копка на това оборудване бе направена на 20 март. Проектирането и финансирането на обекта са на Изпълнителна организация Пътна инфраструктура. Новото кръгово кръстовище ще обезпечи по-добра пропускливост на автомобилния трафик, по-голяма сигурност и улеснение при напредване по Подбалканския път и най-много на хилядите хора, които всекидневно пътуват сред двата прилежащи града - Карлово и Сопот. Стойността на оборудването е към 900 хиляди лв..

Официалната гала за разкриване на обекта е в 12.00 часа на 18 юли. На нея ще участват вицепремиерът Марияна Николова, заместник-министърът на районното развиване Николай Нанков, изпълнителният шеф на Агенция Пътна инфраструктура Георги Терзийски, регионалният шеф на област Пловдив Здравко Димитров, народни представители. В ход е построяването на още един транспортен обект - пътя Карлово-Дъбене-Войнягово.

- На какъв стадий е и по кое време се чака да бъде приключен?

- Пътят би трябвало да бъде приключен през септември

Той е към девет километра. Заедно с рехабилитацията на шосето се построяват и крайпътните уреди и трасе за широколентов интернет. Но в този момент в Дъбене и Войнягово стартира осъществяването на различен огромен план за общината за замяна на водопроводи в девет кметства. Общата дължина на трасетата в тези обитаеми места е 30 километра. Проектът започва от Дъбене и Войнягово в зоните, където има пресечни точки с пътя, който се построява в този момент. Двата плана вървят по едно и също време, това е софтуерно решение на строителите, с цел да се решат пресечните точки на водопроводите с пътя и другите подземни връзки. Общо пет километра нови водопроводи ще бъдат положени в Дъбене и Войнягово, а в останалите седем обитаеми места - още 25 километра.

- Ще има ли нови водопроводи в Карлово и другите обитаеми места?

- Община Карлово дружно с ВиК асоциацията завоюва план за замяна на водопроводи на 27 улици в Карлово, както и за замяна на довеждащия тръбопровод от Дъбене. Освен това имаме планова подготвеност за замяна на към 50 километра водопроводи във всички обитаеми места в община Карлово. Това ще обезпечи доста по-добро качество на питейната вода, ще реши казуса с непрекъснатите ВиК повреди, а това ще понижи загубите на водата и надлежно сметките за питейна вода, в които се калкулират и тези загуби. Старите тръби са на по 50-60 години и са нездравословни.

- В продължение на няколко месеца общината приготвяше план за реорганизация на площад „ 20 юли “. На какъв стадий е той?

- На идващото съвещание на локалния парламент ще внеса този план за утвърждение от съветниците. С реализирането му

ще се промени образът на централния площад на Карлово.

Водните уреди ​- фонтаните и каскадата, ще действат по нова система с пестелив режим и откакто реконструкцията завърши, ще работят през целия летен интервал от май до септември. Сухият шадраван ще остане в същия тип. Изцяло ще бъде възобновена мозайката с розите, върху която е осъществен фонтанът. Тя е дело на огромния пловдивски художник Йоан Левиев. Това ослепително произведение на изкуството ще бъде възобновено в цялостния му тип - центърът на фонтана и пътеката, която изобразява, от алеята пред хотелския комплекс до паметника. Долу на каскадата ще има мостче, по което ще се минава над водата.

Площадът ще се отвори, ще стане по-достъпен от всички страни, в това число и откъм улица „ Ген. Гурко “. Ще се оформи една огромна зона, където през топлите месеци да се организират концерти, спектакли и там да има към 400-500 места за публиката.

Сцената ще стане по-широка и по-достъпна, като напълно се резервират керамичните детайли, които я украсяват. Те ще бъдат вградени още веднъж и ще бъдат значителен детайл от украсата.

- Миналия ден получихте отчета от одита на Община Карлово на Сметната палата. Какъв е резултатът?

- Да. Проверката на Сметната палата завърши.

Одитът е удостоверен без забележки

Това е добър отзив за общината и е показателно по какъв начин е изпълняван бюджетът в миналата година. Този отчет значи, че счетоводството и подразделенията на общинската администрация са работили, спазвайки признатия бюджет в границите на закона. Това е добър отзив за финансовия бранш на общината.

Общината няма запори, бюджетът се извършва. Предстои докладите за бюджет 2018 и за шестмесечието на 2019 година да бъдат импортирани в период в Общинския съвет

- Общината завоюва план за създаване на система за компостиране на зелени и биоразградими боклуци. Готови ли сме обаче като жители да отвърнем на внедряването на тази система с по-висока просвета, като използваме оптимално тази облага?

- Проектът не е огромен като стойност, само че е важен и значим с това, че неговата последна цел е да възпитава отношение към запазване на околната среда посредством създаване на отношение към отпадъците, които генерираме в всекидневието си. Този план ще учи децата и младежите какви са типовете боклуци, къде би трябвало да бъдат поставяни, кои от тях и защо могат да бъдат рециклирани, по какъв начин да се ръководят отпадъците. И какво е мястото на всеки един от нас ​в този развой. Проектът включва образование и обучение по въпроса от най-ранна детска възраст, от 5-годишни до 12. клас. Всички деца от всички детски градини в общината от селищата от Калофер до Клисура и Баня и всички възпитаници от всички учебни заведения на територията на общината ще преминат през този център за образование. Проектът е интерактивен, в него ще работят специалисти по отпадъците, филми, игри, занимания за другите възрасти.

Целта е да няма нито едно дете от Карловска община, което да не е минало през това образование и да не е осведомено с тематиката, с цел да придобие съответната просвета и отношение към отпадъците. Отпадъците са и проблем, само че са и суровина и тяхното вярно оползотворяване ще ни резервира чиста околната среда и ще ни даде опция да привличаме повече туристи и вложители, тъй като всички желаят да влагат там, където е решен въпросът с организацията и ръководството на отпадъците, ще реши въпроса с нерегламентираните сметища. Ще внеса този план за утвърждение на съвещание на Общинския съвет и по-късно в Норвежкия фонд за утвърждение и финансиране. След към шест месеца ще стартира неговата реализация. Когато обединим напъните на фамилията, учебното заведение и общината да възпитаваме дружно в вярно отношение към отпадъците, тяхното оползотворяване, резултатът ще бъде доста по-добър.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР