Емил Георгиев - председател на ФПБ на среща с министър

...
Емил Георгиев - председател на ФПБ на среща с министър
Коментари Харесай

Емил Георгиев: Туроператорите са важни, но щетите от кризата не трябва да са изцяло за сметка на потребителите


Емил Георгиев - ръководител на ФПБ на среща с министър Николина Ангелкова

Министърът на туризма Николина Ангелкова организира работна среща с ръководителя на Федерацията на потребителите в България инж. Емил Георгиев, в която взе участие и ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов.

Обръщаме се към Вас и КЗП, тъй като туроператорите са несъмнено значими за излизане на бранша от рецесията с ковид, само че вредите от нея не трябва да са напълно за сметка на потребителите, акцентира инж. Георгиев.

Министър Ангелкова обърна внимание, че е осведомена с претекстовете на потребителските организации в отбрана на клиентите на туристически услуги. В напъните да намерим бърз и еластичен метод за превъзмогване на отрицателните последствия от пандемията търсим салдото, който да удовлетворява всички заинтригувани страни, тъй че потребителите да не бъдат ощетявани, сподели тя.

Правителството и министерството не престават интензивно да работят в поддръжка на ползите им, тъй като точно потребителите остават без средства, когато стопанската система не работи, разяснява тя.

Министърът обърна особено внимание, че още първоначално взаимно с КЗП бяха направени инструкции и рекомендации във връзка с подписани контракти за туристически пакети, чието осъществяване е невероятно при изключителното състояние. Тези насоки са оповестени на интернет страницата на министерството. Туристическата администрация е в непрекъснат разговор с Генералната дирекция Потребители и правораздаване на Европейската комисия за използване на Директивата за пакетните туристически пътувания в условия на COVID-19.

Позицията ни е сложна сега, само че нашата работа е обвързвана с това да се пазят ползите на потребителите и всяко предложение от Вас би било добре пристигнало, разясни Димитър Маргаритов.

Инж. Георгиев увери, че организацията поддържа доста дейни връзки с Министерството на стопанската система и по този начин се оформя един самобитен триъгълник с обща позиция. Според него това партньорство ще помогне да се решат дейно проблемите на консуматори, които алармират, че не могат да възстановят сумите си от платени към този момент проведени екскурзии и почивки. Освен това като потребителска федерация няма по какъв начин да не защитим правата и на самостоятелните клиенти, съобщи още той.

Министър Ангелкова и Димитър Маргаритов благодариха на представителите на неправителствения бранш за тяхното подпомагане. Нашата обща цел е да работим в отбрана на потребителите, като се съблюдават договорите и се предлага първокласен артикул. В взаимните ни проекти е включена акция за поощряване на вътрешния туризъм с акцент върху българските туристи и гостите от прилежащите ни страни. Предстои да бъде подписан и меморандум за съдействие, с цел да може освен да бъдат възобновени позициите на туризма след рецесията, само че и да се подсигуряват напълно правата на потребителите, акцентира министър Ангелкова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР