ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил

...
ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил
Коментари Харесай

Емил Георгиев: Потребителите трябва да покажат гражданска отговорност и солидарност

ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил е ВИХВП в Пловдив. Специализирал е в Австрия и в Англия - отбрана на правата на потребителите. Има две специализации в региона на локалното самоуправление в Съединени американски щати. Работил е като инженер-технолог в тютюневите комбинати във Видин и Хасково и в системата на стандартизацията и сертификацията на продукцията като началник на Националния изпитателен център по тютюн и цигари и като шеф на Центъра по метрология и стандартизация в Хасково. Бил е четири мандата общински консултант в Хасково и ръководител на Общинския съвет. Сред създателите е на партия Политически клуб " Екогласност ", а от 2006 година е водач на партията. Георгиев е дълготраен член на националното управление на федерацията на потребителите в България (фПБ), а през 2015 година стана изпълнителен секретар на организацията. Депутат в 42-то Народно събрание.

От 2020 година Емил Георгиев е ръководител на Федерацията на потребителите.

Г-н Георгиев, има сигнали, че някои хора получават предизвестия от операторите на комунални услуги за просрочени сметки, макар Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние. Длъжни ли сме да плащаме битовите си сметки?
Подобни въпроси постъпват и при нас във Федерацията на потребителите. Темата е доста настояща в този момент, когато доста консуматори работят или се образоват от вкъщи и може да се чакат по-високи сметки за ток, вода, парно. Но би трябвало да се подхожда доста деликатно, изключително във връзка с браншове, които засягат националната сигурност като да вземем за пример енергетиката. Неплащането на сметките ще докара до натрупването на големи отговорности, ще блокира целия бранш и ще докара до тежки последици за всички по веригата - производители, разпределителни предприятия, търговци. Те ще влязат в спиралата на тежка междуфирмена задлъжнялост. Със сигурност ще последват банкрути и спомагателни тежести за обществената система, тъй като в тези компании работят значително хора. Ако не се заплащат сметките, няма да има опция да се поддържат и ремонтират електро и ВиК мрежите, телефонните оператори няма да могат да ни дават услуги, с които да поддържаме връзка отдалечено. А законът, който цитирахте, вменява на операторите задължението да подсигуряват енергийната сигурност на страната. Откъде ще вземат тези средства, в случай че не получават доходи?
Друг е въпросът, че най-малко за в този момент, качеството на услугите е последна грижа на управленията на ВиК сдруженията. Дано тежката обстановка промени тяхното мислене.
Деликатна е обстановката и с даването на топлинни услуги от топлофикационните сдружения.Намаляването цената на газта сътвори причина за понижаване цената на топлинните услуги с най-малко 25%, по този начин както ние от Федерацията на потребителите настояваме и чакаме с неспокойствие по какъв начин ще се произнесе КЕВР.

Какво ще посъветвате потребителите - да заплащат или да не заплащат сметките си?
Трудно се дават такива препоръки, тъй като всеки случай е обособен. Има хора, които изпитват усложнения в този миг, само че не са малко тези, които получават нормалните си заплати. Затова моля към всички консуматори, които имат опция да заплащат сметките си регулярно, да го създадат. Това е и симптом за обществена отговорност и взаимност с напъните на всички в тези сложни моменти. Освен това въпросът не е дали да се заплащат сметките, а дали заплащането им да се отсрочи до анулация на изключителното състояние. Тогава сметките стават дължими, само че към този момент няма да е една, а ще са най-малко две, в случай че не и повече.

А в случай че някой има усложнения с заплащането на сметките си, какво ще го посъветвате?
В случай, че някой клиент няма опция да погаси отговорностите си, той може да се обърне към съответния оператор, с цел да се потърси най-правилното за него решение. Крайните доставчици - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про, удължиха периода за заплащане на сметките от 10 на 20 дни, а Софийска вода го удължи от 30 на 40 дни.
Но аз, като представител на най-голямата потребителска организация, приканвам за отговорно държание. Всяко деяние през днешния ден би трябвало да се прави с мисъл за бъдещето. Може да се окаже, че на следващия ден ще ни бъде по-трудно да покриваме няколко отговорностите вкупом.

Как можем да понижим комуналните си разноски?
На първо време би трябвало да се запитаме по какъв начин използваме комуналните услуги - дали е рационално и отговорно или пилеем. Уредите в семействата са забележителен потребител на ток и всяко домакинство може да понижи разноските и да усили комфорта си, като направи жилището си енергийно-ефективно или съблюдава няколко лесни съвета за икономисване на сила. Аз съм член на Потребителския съвет на ЧЕЗ и там много постоянно дискутираме тези благоприятни условия. Давали сме съответни препоръки за отоплението на дома, за готвенето, за изолацията на жилищата. Такива има на страницата на ЧЕЗ, както и на ЕВН и Енерго-Про.

Как съгласно Вас може да се помогне на хората в този миг?
Аз разбирам терзанията на хората. Те чакат да им се помогне в тази изключителна конюнктура. Но не е заслужено частни сдружения за поемат обществените функционалности на страната. Тя би трябвало да предложи решение, което по едно и също време с това да не води компаниите към банкрут и да не заплашва сигурността на страната, да обезпечи благоприятни условия за подкрепяне на потребителите, без да ги трансформира в клиенти на компаниите за бързи заеми. Помощта на страната би трябвало да е ориентирана към тези, които имат усложнения, а не към всички, с цел да не се обезцени.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР