Емил ГЕОРГИЕВ е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил

...
Емил ГЕОРГИЕВ е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил
Коментари Харесай

Емил Георгиев: Безхаберието е причината за тежките екологични проблеми

Емил ГЕОРГИЕВ е роден в с. Кутово, община Видин. Завършил е ВИХВП в Пловдив. Специализирал е отбрана на правата на потребителите в Австрия и Англия. Има две специализации в региона на локалното самоуправление в Съединени американски щати. Работил е като инженер-технолог в тютюневите комбинати във Видин и Хасково и в системата на стандартизацията и сертификацията. Бил е четири мандата общински консултант в Хасково и ръководител на Общинския съвет. Сред създателите е на ПК " Екогласност ", а от 2006 година е водач на партията. Депутат в 42-рото Народно събрание от Българска социалистическа партия. Георгиев е дълготраен член на националното управление на Федерацията на потребителите в България, а от 2015 година е изпълнителен секретар. Владее говоримо румънски и британски език.

" Властта прикрива безумствата на компании на Христо Ковачки "

- Г-н Георгиев, през последния месец пламнаха десетки пожари на сметища в цялата страна, които замърсяват въздуха. Каква е повода за огнищата и кой носи виновност за тежката екологична злополука?

- Основната причина за тежките екологични проблеми е в безхаберието на районните инспекции по околна среда и водите (РОСВ) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Някои от инспекциите са се трансформирали във феодални владения и властта не подхваща нищо в тази тенденция.

През последните дни фокусът на публичното внимание от ден на ден се измества от горещата тематика с африканската чума по свинете към пожарите в нерегламентираните сметища и депата за битови боклуци. Пожарът в един от най-големите изкупвателни пунктове за вторични първични материали в Югозападна България " Феникс запас " даже докара до затваряне на Автомагистрала " Струма ". Транспортният безпорядък по обходния път Е-79 взе и човешки жертви. Това беше неизбежно, тъй като тоновете битови и какви ли не още боклуци от години се складират под автомагистралата и отвън нея със знанието на страната в лицето на АПИ и Регионална инспекция за опазване на околната среда в Перник. След което се трансферират в Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и се изгарят още веднъж със знанието на екологичната ревизия. В топлоелектрическата компания на Ковачки всяка нощ се горят всевъзможен тип отпадъци, докарвани и с влакови композиции от други страни през пристанища по Черноморието. Поради огромната горещина или евентуално съзнателно отпадъците горят за следващ път. И в това време ни стон ни вопъл от Министерство на околната среда и водите.

- Задава ли се нова неволя в този район, а и на други места?

- Да, задава се ново бедствено състояние в региона, обвързвано с опитите за изграждане на районно хранилище за битови боклуци безусловно на метри от крайните къщи на село Джерман и на не повече от 2 км от град Дупница. Ако това се допусне, Министерство на околната среда и водите ще носи съществена виновност за бъдеща екокатастрофа, което е въпрос на време.

Поредна екологична неволя е надвиснала и над град Димитровград. С протекцията на управлението на Регионална инспекция за опазване на околната среда в Хасково на площадка в двора на Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", чийто притежател още веднъж е прословутият Ковачки, са разтоварени над 700 тона рискови битови и промишлени боклуци с неуточнен генезис. Те идват с ТИР-ове с бургаска регистрация, което навежда на мисълта, че се доставят с кораби от друга страна, евентуално Италия. В непосредствена непосредственост до площадката с боклуци се намира бензиностанция с три броя цистерни за по 50 000 л гориво, уреди на завода за азотни торове " Неохим ", както и над 10 компании с друг предмет на активност. В случай на запалване на тези боклуци ще се провокира взривна вълна, която ще заличи от лицето на земята крайните квартали на Димитровград.

- Вие нееднократно сте алармирали за заплаха за замърсяване на околната среда в региона на Димитровград. Има ли резултат от предизвестията ви?

- Както при нещастието на Меричлери, резултат от безумното посягане на компания " Каолин " върху околната среда при рандеман на варовик от кариера " Великан ", Регионална инспекция за опазване на околната среда в Хасково още веднъж прикрива нарушавания. Този път те са на компания " Траш екопак " ООД. По всичко проличава, че тази компания е обвързвана с компания " Еко разбор " ЕООД, която от своя страна е обвързвана директно с Топлоелектрическа централа " Марица 3 ".

Риторичният въпрос е за какво управлението на община Димитровград не реагира още на 14 август, когато са разтоварени първите количества боклуци, още повече че юрисконсултът на топлоцентралата е и зам.-председател на Общинския съвет в Димитровград. Историята с бунището в региона на топлоелектроцентралата, която е в режим на леден запас към НЕК, от ден на ден намирисва на публичен скандал, обвързван с представители на предприемача Христо Ковачки, община Димитровград и Регионална инспекция за опазване на околната среда в Хасково.

- Пореден пожар избухна и в завода за изгаряне на битови боклуци край Шишманци...

- Говорейки за нерегламентирани сметища или депа за битови боклуци, няма по какъв начин да не споменем и за този пожар. Заводът е възложен на някогашен състезател със съдействието на един президент. Лошо няма, само че каква неволя още би трябвало да се стовари върху жителите от региона, с цел да се разбере, че в условия на цялостно безучастие от страна на управлението на Регионална инспекция за опазване на околната среда в Пловдив мястото на този цех не е там. По всичко проличава, че безхаберието е жанр на деяние на управлението на инспекцията, което старателно прикрива и дейностите на швейцарската компания " Холсим кариерни материали Пловдив " на кариера " Белащица ", която с години нарушава българското законодателство и унищожава околната среда в региона на селата Белащица, Марково, Гълъбово, Брани поле и Цар Калоян, в непосредствена непосредственост до Пловдив.

- Какви отговори чакате от екоминистър Нено Димов във връзка опазването на околната среда и водите?

- Случващото се заличаване на природата у нас не дава съображение да запитаме министъра на околната среда и водите какво още би трябвало да се случи и докога ще се търпят безобразията на шефовете на някои Регионална инспекция за опазване на околната среда, като тези в Хасково и Пловдив, които са трансформирали екоинспекциите в свои феодални владения.

Ако безхаберието продължава, управлението на Министерство на околната среда и водите ще се сблъска с гнева на представителите на ПК " Екогласност ". Нашата партия с години потвърждава, че сме се посветили безусловно на идеята по запазване на природата и здравето на хората и никой не е в положение да ни прекърши.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР