Емил Джасим е образователен експерт и учител по история. Член

...
Емил Джасим е образователен експерт и учител по история. Член
Коментари Харесай

Какъв ли щеше да бъде рейтингът днес на онези луди глави от 19-и век?

Емил Джасим е учебен специалист и преподавател по история. Член е на Националния съвет на " Да, България ". Коментарът е от профила му във " Facebook ".

Винаги съм се чудел какъв ли щеше да бъде рейтингът на тези луди глави, които проведоха тайните революционни комитети за българска самостоятелност през 19-и век. Защото, в случай че съдим по така наречен социална поддръжка през днешния ден, то те са били извънредно непопулярни измежду своите съвременници.

Сега обаче дано си представим по какъв начин във към този момент освободената България са изглеждали тези няколко души, които провеждат и на процедура реализират Съединението, бивайки от самото начало сами против всички.

Предисторията може да се опише и в резюме: мирният контракт от Сан Стефано даже за минута не влиза дейно в действие (все отново е предварителен), а Берлинският контракт освен не покрива санстефанския блян, ами и основава в границите на Османската империя самостоятелната област Източна Румелия. Тя си има генерал-губернатор и личен парламент (Областно събрание), където от общо 50-те души, се избират 36.
Така една до друга на процедура съществуват две български страни: Княжество България (формално васално на Османската империя) и Източна Румелия (формално част от османската държава).

Случката от 6 септември 1885 година е проведена от няколко души, нарекли себе си Български скришен централен революционен комитет –

Коста Паница, Иван Стоянович, Захарий Стоянов, Иван Андонов и Димитър Ризов.

Те ясно са си давали сметка, че България има потребност, а и има опция независимо, без непозната поддръжка да събере по-голямата част от бъгарския народ в една страна. Организацията е възнамерявала акция за датите 15-20 септември, когато по концепция би трябвало да избухне въоръжено въстание.

Трима възпитаници от Панагюрище обаче на 2 септември 1885 година развяват знамето на Княжеството и стартират да скандират " Да живее България! ". Разбира се, незабавно са задържани от формалните управляващи, само че карцерът им в действителност провокира остра социална реакция и към полицейското ръководство се събират близо 2000 души, които упорстват учениците да бъдат освбодени. Тези събития провокират БТЦРК да работи съгласно обостоятелствата и да изпреварят уговорената към този момент дата. И по този начин на 6 септември в Пловдив е оповестено Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Хубаво е да помним, че при съединителната акция в Пловдив, както и въобще по време на цялата акция умира единствено един човек.

Липсата на поддръжка... е изцяло предстояща в интернационален проект. Поради редица външнополитически аргументи

Великите сили, само че и Русия са срещу Съединението.

Русофилите, които са съвсем от самото начало болшинство в локалния източнорумелийски парламент, са наречени предната година " лъжесъединисти ", тъй като когато през 1884 година Русия трансформира своето мнение по въпроса, те вършат същото и се отхвърлят от съединистката концепция.

За да не се чудят нашите читатели, е належащо да се направи едно значимо конкретизиране: народът (и надлежно държавата), на който Русия оказва помощ в действителност безкористно на Балканския полуостров, са сърбите. За Русия точно сърбите са оня " приятелски, православен, славянски народ ", на който се оказва помощ без никакви условия. Именно заради тая причина Русия за следващ път застава косо на волята на българския народ, откакто преди този момент в интервала 1881-1883 година България е дейно ръководена от съветски офицери при замразена конституция.
Именно русофилите сега на Съединението имат 36 от общо 36-те избираеми места в Областното заседание (румелийския парламент).

Изненадваща е обаче неналичието на поддръжка измежду напълно не дребна част от обществото в Княжество България. Княз Александър Батенберг се колебае цели два дни, преди публично да признае обединяването на Княжеството с Източна Румелия.

А изтъкнатият русофил Драган Цанков провежда на 8 септември оживен протест... срещу Съединението. Този митиниг е нещо като прародител на " контрапротестите " от близкото минало. Подобни контрадемонстрации са проведени от Цанков и в редица други градове.

Рейтингите и действителната значителност на делата

Съединението на България е от тези събития, които потвърждават, че справедливата идея постоянно печели, даже и да не е известна. В съответния случай на България се постанова да заплаща справедливостта с кръвта на капитаните, които обръщат в бяг сръбските генерали единствено два месеца по-късно през ноември 1885 година

Без ненужно неспокойствие би трябвало да се означи, че в сериозни за българския народ моменти постоянно се появява дребна група от хора идеалисти, съперници на статуквото, най-често всеобщо неодобрявана от властта и обществото, която да покаже на българите посока на развиване.

И дано не забравяме, че българските апостоли на свободата, както и Христовите възпитаници, са били с доста невисок рейтинг измежду своите съвременници.

Ако разчиташе на рейтинг, тази шепа хора в никакъв случай нямаше да извърши подвига на Съединението.

Честит празник на Съединението, българи!
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР