Емил Димитров - Ревизоро Снимка: Архив БГНЕС След като получи

...
Емил Димитров - Ревизоро Снимка: Архив БГНЕС След като получи
Коментари Харесай

Спорният проект на Ревизоро за горивата мина първо четене


Емил Димитров - Ревизоро Снимка: Архив БГНЕС

След като получи тил от ГЕРБ, противоречивият законопроект за горивата, импортиран от депутати от всички парламентарни сили, отпред с Емил Димитров – Ревизоро, бе признат на първо четене в пленарна зала в сряда. Инициативата се употребява със мощна поддръжка от шефа на Българската петролна и газова асоциация и общоприет шеф на " ЛУКойл България " Валентин Златев.

Текстовете бяха утвърдени със 109 гласа " за ", 21 " срещу " и 14 " въздържали се ". Проектът се поддържа от част от депутатите от левицата, които по принцип застават зад самодейностите на Валентин Златев. По същата причина текстовете не са харесвани от някои кръгове в ГЕРБ.

През март, когато беше импортиран, планът на Ревизоро провокира мощен отпор от редица асоциации, разнообразни от тази на огромните бензиностанции, а земеделските производители заплашиха с митинги в центъра на София. Премиерът Бойко Борисов незабавно ги одобри и даде обещание земеделците да бъдат изключени от новите разпореждания за стягане на контрола, тъй като те били единствено ползватели на нефтопродуктите. Основните рецензии към текстовете бяха, че измененията вкарват доста съществени условия към играчите на пазара, вследствие на което там ще останат малко компании, ще се ограничи конкуренцията и ще се поддържат едрите играчи.

Въвежда се регистрационен режим

Проектът вкарва регистрационен режим за търговията с горива и избрани условия към играчите на пазара, като публично оповестената цел е битка със сивия бранш в сектора. Целта е да се затегне контролът върху по-малките бензиностанции, за които петролната асоциация твърди, че са главният източник на незаконна продажба на горива без платени налози.

" Въвеждането на складови наличия за запазване на горива, въвеждане на поръчителство за осъществяване на действия по смисъла на закона, минимални условия към физическите лица, които ръководят тези действия, слагането на равни и ясни критерии към всички стопански оператори са главните ограничения, които следва да подсигуряват положителното действие на пазара ", настояват вносителите.

За да бъде записано за търговия на едро с петрол и нефтени артикули, лицето би трябвало да има импортиран уставен капитал или активи в размер не по-малък от 3 млн. лв.. За търговия на дребно ще се изисква импортиран уставен капитал или имущество в размер не по-малък от 20 000 лева за всеки обект, плануват наредбите.

Ще се изисква учебен ценз за законните представители на сдружението, съществуване на съдове за предпазване с избрана съдържимост, избран най-малък потенциал на склада за дейностите по предпазване на горива, както и обектът, от който ще се прави активността, да е трайно прикован към неподвижен парцел. Целта е да се отстранен мобилните бензиностанции.

Ревизоро се схванал с бизнеса

По време на разискванията в комисиите в Народното събрание предходната седмица Ревизоро обясни, че се е договорил с браншовите организации за известни корекции на първичния план сред първо и второ четене, тъй че да се удовлетворят настояванията на бизнеса. Например земеделските производители ще бъдат изключени от новите условия, няма да се вкарват измервателни уреди, ще се понижат част от санкциите, а мобилните бензиностанции ще се запазят в избрани случи.

Договорките на Ревизоро с бизнеса са отразени в отчета на ръководената от него парламентарна комисия за битка със сивата стопанска система.

Марешки не поддържа плана

" Една бензиностанция може да коства 200 000, може да коства и 2 млн., и едно поръчителство от 20 000 лв. не е огромна сума ", съобщи в пленарна зала Емил Димитров. Той посочи, че е отворен за оферти сред първо и второ четене. По думите на Димитров този законопроект не цели да закрие даден бизнес.

Мартин Тинчев от ГЕРБ уточни, че става въпрос за над 30 000 обекта, през които минават и се продават горива без никакъв надзор. " Собствениците на такива незаконни бензиностанции са най-агресивно настроени към този законопроект, само че не е почтено от тяхна страна да се крият зад тила на земеделските производители ", разяснява той.

Жельо Бойчев от " Българска социалистическа партия за България " означи, че задачата на законопроекта е да се вкара обществен указател на операторите. " Няма да приемем, посредством тези положителни планове, да се преуреждат връзки в бранша, да се употребява този законопроект, с цел да бъдат отстранени едни или други играчи от пазара и търговията с горива ", предизвести той.

Кристина Таскова сподели, че " Воля " няма да поддържа законопроекта, тъй като съгласно партията на Веселин Марешки, който разполага със лични бензиностанции, текстовете няма да доведат до никаква смяна във връзка с сивата стопанска система, контрабандата и съществуващите картелни съглашения в бранша.

Очаква се на особено съвещание на отрасловата парламентарна комисия да се реши дали има потребност от нотификация на законопроекта от Европейската комисия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР