Емиграцията изяждала най-много от населението ни Населението на България може

...
Емиграцията изяждала най-много от населението ни Населението на България може
Коментари Харесай

Учени предупредиха Топим се с 1 5 млн до 2040 г

Емиграцията изяждала най-вече от популацията ни

Населението на България може да намалее до 5,8 милиона души до 2040 година, в случай че не се вземат ограничения в битката с демографската рецесия. Това е единствено единият от трите вероятни сюжета за развиването на нацията ни, който бе показан от шефа на Института за проучване на индивида и популацията на Българска академия на науките проф. доктор Антоанета Христова, написа в днешния брой на в. Монитор. В случай, че се сбъдне тази най-неблагоприятна прогноза, популацията на страната ни би се стопило на процедура с към 1,5 милиона, защото съгласно последното броене от 2011 година то наброява 7 364 570 души.

За разлика от инерционния, при умерения вид пък сме щели да наброяваме 6,520 милиона, а при най-оптимистичния, който съгласно учените е много нереалистичен-6,750 милиона души. Последният обаче предвиждал използване на всички вероятни ограничения за превъзмогване на демографската рецесия. " Броят на популацията ще понижава, само че това не е вест. Въпросът е какво се прави против тези процеси. Най-лошият вид е към 2040 година да сме малко под 6 милиона, само че за изгубване на България не можем, а и не би трябвало да приказваме ", заяви още проф. доктор Христова, която дружно с сътрудниците си от Българска академия на науките направила прочуване на настоящата обстановка в страната по поръчка на Министерски съвет.

Според специалистите относително ниската раждаемост не е главен фактор за демографския проблем, за разлика от миграционния развой, при който хората напущат страната. В тази връзка учените, които откроиха на този декор ниското ниво на претовареност тук-там, както и нежеланието за полагане на труд и необразоваността, оферират поощряване по отношение на работните места. За задачата, по думите им, трябвало да се усъвършенства връзката сред страната и общините, както и да се влагат в тях да вземем за пример постъпленията от Данък добавена стойност и корпоративния налог. В края на 20 век се открива, че има приключване на работна ръка от България, а в днешни дни цели фамилии емигрират в чужбина, обобщиха учените от Българска академия на науките.

В същото време във връзка с раждаемостта участниците в изследването декларирали, че биха желали страната да обезпечи безвъзмездни учебници, медикаменти, храна в учебно заведение и отвън класен спорт. На въпроса " Какви ограничения ще ви накарат да имате още едно дете? " хората всеобщо дали отговор, че основни фактори за това са детските надбавки и приема в ясли и детски градини. Експертите от своя страна оферират за развъждането на децата до 7 години, които не са в забавачка, да се заплаща на родителите, както и да се лицензира детегледачеството, да се премислят платеният и неплатеният отпуск.

Междувременно Mond Diplomatic излезе с разбор, съгласно който невиждана демографска злополука е блъснала страните от Източна Европа след рухването на комунистическата система. В нея също се предизвестява, че популацията на България може да намалее до 5,8 милиона души през идващите 11 години, в случай че не се вземат незабавни ограничения. В резултат на новото " преселване на народите " човешките загуби в Източна Европа се оказаха по-големи, в сравнение с вследствие на двете международни войни, показва изданието. И добавя, че през последните 30 години 14% от популацията на Румъния е напуснало страната, 16,9% - Молдова, 18% - Украйна, 19,9% - Босна, 20,8% - България и Литва, и 25,3% - Латвия. Медията цитира и данни на Организация на обединените нации, съгласно които десетте най-застрашени от демографската рецесия страни в Света са точно в Източна Европа. Ставало дума за България, Румъния, Полша, Унгария, Балтийските републики и някогашна Югославия, както и Молдова и Украйна. Според прогнозите до 2050 година популацията на тези страни щяло да се стопи с още 15-23%. Като съществена причина за обстановката в района пък се показва съчетанието на три фактора-ниска раждаемост, висока смъртност и всеобща емиграция. Основният удар по демографията обаче идва от приключването на най-младата, дейна и квалифицирана група от популацията, удостоверява тезата на учените от Българска академия на науките изданието.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР