Емидемията на чумата по свинете у нас се разпространява бързо

...
Емидемията на чумата по свинете у нас се разпространява бързо
Коментари Харесай

Чумата стигна до гигантски свинекомплекс. Над 40 000 прасета ще бъдат умъртвени

Емидемията на чумата по свинете у нас се популяризира бързо и обстановката става все по-обезпокоителна, оповестиха от БАБХ през днешния ден.
 Втори ден бедствено състояние в Русенско поради чумата по свинете  Бедствено състояние в Русе поради Африканската чума  Започна умъртвяването на 17 хиляди животни в Русенско поради африканската чума по свинете
" 19 са огнищата при домашни стопанства, има три наранени индустриални ферми ", сподели доктор Александра Митева, специалист от ведомството.

От БАБХ разкриха, че заболяването е записана в още един голям свинекомплекс в Русенско - този в село Бръшлен, където се отглеждат над 40 000 свине. Там също всички животни ще би трябвало да бъдат умъртвени.

На процедура тази плантация е над два пъти по-голяма от потенциала на предприятието в село Николово, където има 17 000 прасета. 

До момента 400 свине от частни домове са умъртвени хуманно, твърди организацията. Продължава и умъртвяването в комплекса в село Николово, където до момента са умъртвени 1450 прасета. Там е неразрешен достъпът на външни лица, а от БАБХ категорично показаха, че следват законодателството и практиките на Европейски Съюз за хуманно отношение.

Заравянето на телата на животните ще се прави на място, което да не предполага замърсяване на околната среда, прецизираха от ведомството.

За да се спре по-нататъшното разпространяване на болестта, се наблюдава всяко едно придвижване по веригата - производители, кланици, търговци в последните 35 дни. Целта е да не попадне инфектирано месо в магазините.

Всички регистрирани свинеферми са под деен лабораторен контрол и пращат всяка седмица лабораторни проби, всяка пратка до касапница е тествана, обясниха още от БАБХ. Агенцията към този момент е поискала техническа и финансова помощ. Тя може да е до 75% от всички направени разноски за ограниченията, които организацията е приложила.

В момента е годна въведената през предходната година възбрана за хранене на животните със зърно от новата годишна продукция, в случай че то не е престояло 60 дни. Същото важи и за прясно окосена трева и постелка от плява. За тях условието е да престоят 90
дни.

Според БАБХ тези ограничения са годни за всички стопани.

Основната част от гранулираните фуражи се създават при температура над 90 градуса, която е потвърдено, че убива болестта.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР