“Ембриони” е документална пиеса, написана е по идея на режисьора

...
“Ембриони” е документална пиеса, написана е по идея на режисьора
Коментари Харесай

Драматургът и режисьор Йордан Славейков поставя темата за абортите в пиесата Ембриони

“Ембриони” е документална пиеса, написана е по концепция на режисьора и драматург Йордан Славейков. Основната тематика са абортите, към този момент текат подготовки по превръщането на пиесата в театър. Историите на 10 български дами ще пресъздаде на сцена актрисата от Младежкия спектакъл Августина-Калина Петкова.

Йордан Славейков, с изключение на създател и режисьор, ще дебютира и като артист. Проектът е подсилен от Национален фонд “Култура”, а скоро ще стане ясно и на коя сцена ще бъде показан.

Текстът на пиесата „ Ембриони “ е формиран от 10 документални истории на български дами, които са създали аборт. Жени от от разнообразни генерации, с друго обучение, с друга етническа и религиозна принадлежност, друг обществен статус. Някои от абортите са по избор, други по отвращение, а трети по медицински аргументи.

В “Ембриони” участват две персонални истории на мъже и няколко гледни мъжки точки. Мъжете не желаят и отхвърлят да приказват по тематиката за абортите, които вършат техните майки, сестри, съпруги, колежки, любовници.

Десетте истории в пиесата са ситуирани в техния обществен, стопански, културен и политически подтекст. По този метод с изключение на персоналните истории на дамите „ Ембриони “ прави опит за моментна фотография на България по времето, в което се е случвала всяка една от историите.

Идеята за написването поражда откакто създателят за поредна година попада на медийно заглавие “България за следващ път е страната с най- доста аборти на глава от популацията в целия ЕС”.

Хронологично това се случва в края на 2020 година През 2021 година Йордан Славейков споделя със свои познати дами, че има желание да напише документален текст за спектакъл в търсене на отговор на въпроса за какво България е на чело на тази отрицателна ранглиста. И ненадейно и за него самия получава систематизиран отговор:

“Никой в никакъв случай съществено не ме е питал без да ме съди. Помня всичко до най- дребната детайлност. Нямам сили да описвам обществено. Но желая моята история да стигне до повече хора. Искам да се освободя от случилото се, от възприятието си за виновност.”

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР