Емблематичният президент на Боливия Ево Моралес обяви, че подава оставка

...
Емблематичният президент на Боливия Ево Моралес обяви, че подава оставка
Коментари Харесай

Президентът на Боливия хвърли оставка, ще бъде ли арестуван и съден?

Емблематичният президент на Боливия Ево Моралес разгласи, че подава оставка след три седмици кървави митинги поради противоречивото му преизбиране и откакто армията и полицията отдръпнаха поддръжката си за него, заяви БГНЕС, базирайки се на Агенция Франс Прес.
" Напускам поста си като президент ", съобщи Моралес в телевизионно послание. По-рано няколко министри и ръководителят на долната камара на Народното събрание подадоха оставки, а военните приканиха президента също да се отдръпна от поста си.
Улиците на Ла Пас незабавно избухнаха в наслада, а боливийците отпразнуваха оставката с фойерверки и развяха алено, жълто и зелено знаме на страната.
Моралес, който е на 60 години и е на власт от 2006 година, беше разгласен за победител в президентските избори на 20 октомври с дребна разлика, което му даде противоречив четвърти мандат. Опозицията обаче съобщи, че има машинация при преброяването на гласовете, вследствие на което започнаха улични митинги. По време на трите седмици вълнения, починаха трима души, а стотици бяха ранени.
Организацията на американските страни регистрира нередности в съвсем всички аспекти на изборите.
Докато скандиращите боливийци демонстрираха по улиците, Моралес свика нови избори, само че това явно не беше задоволително, с цел да успокои размириците и командващите въоръжените сили и полицията се причислиха към апелите за оставка на президента.
Веднага, откакто разгласи оставката си, Ево Моралес съобщи, че се пробват да го арестуват. Политикът добави, че къщата му е атакувана, заяви РИА Новости. Опозиционерът Луис Фернандо Камачо по-рано удостовери, че е издадена заповед за арест на Моралес. Според него военните и полицията търсят някогашния президент в Чапар. Именно там той разгласи оставката си. Министърът на опазването на здравето на Боливия също сподели, посредством Twitter, че полицията желае да задържи експрезидента Ево Моралес. Габриела Монтаньо написа: " Боливийската полиция нелегално има намерение да задържи Ево Моралес. Ние разгласяваме пред света, че това е полуда ".
Стана ясно и, че Мексико предлага леговище на Моралес, откакто 20 членове на държавното управление и законодатели потърсиха леговище в посолството на страната в Ла Пас, заяви Агенция Франс Прес.
" Мексико, в сходство с традицията си за леговище и невмешателство, одобри 20 души от изпълнителната и законодателната власт на Боливия в формалната си резиденция в Ла Пас, тъй че ние също ще предложим леговище на Ево Моралес ", написа в Twitter външният министър на Мексико Марсело Ербард.
Международна реакция
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш приканва страните в спора в Боливия да понижат напрежението, да се въздържат от принуждение и да зачитат главните човешки права, съобщи в изказване формален представител на генералния секретар.
Според него, Гутериш е доста угрижен за обстановката в Боливия и следи развиването ѝ, в това число оставката на президента Ево Моралес.
" Генералният секретар приканва всички да се въздържат от принуждение, да понижат напрежението и да упражняват оптималната въздържаност. Той приканва всички страни да съблюдават интернационалното право, изключително главните човешки права ", сподели представителят.
Генералният секретар приканва също всички да се ангажират за спокойно разрешаване на актуалната рецесия и да обезпечат транспарантни и достоверни президентски избори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР