Емблематичните пластмасови тухлички на Лего навършват 60 години през 2018

...
Емблематичните пластмасови тухлички на Лего навършват 60 години през 2018
Коментари Харесай

Конструкторите "Лего" стават на 60 години

Емблематичните пластмасови тухлички на " Лего " навършват 60 години през 2018 година. Датската компания обаче към този момент няма отбрана на патента си, а имитатори от дълго време се пробват да настигнат и надминат триумфа й. Същевременно същинската конкуренция в действителност се разгаря другаде, отбелязва компанията.

Повече от половин век цветните пластмасови тухлички на " Лего " се употребяват за основаването на здания, коли, самолети и цели мислени светове в детските стаи по целия свят. Появяват се пирати, принцеси и галактически кораби наред с цели поредици конструктори, отдадени на блокбастъри като " Междузвездни войни ", " Карибски пирати " и " Хари Потър ".

Същевременно конкурентни компании пуснаха " клонинг " артикули, които доста наподобяват на истинските, а датската фамилна компания би трябвало да се съревновава и с онлайн игрите. Счетоводните документи на " Лего " към този момент не демонстрират предходната добра форма.

Всичко стартира преди към 60 години на 28 януари 1958 година. Някогашният ръководещ шеф на " Лего " Годфред Кирк Кристиансен внася патент за малко пластмасово кубче с два реда с по четири пъпчици от горната страна и три тръбички от вътрешната страна и по този начин се ражда емблематичната тухличка " Лего ". Скритите тръбички са тайната, която държи частите дружно и по-стабилно от другите конструктори. Техническият патент изтече след 20 години.

В наши дни всяка компания може да копира тухличките на " Лего " и много го вършат. " Слубан ", компанията чиято европейска централа се намира в Холандия, само че създава конструкторите си в Китай, прави артикули, които могат да се свързват с тухличките на " Лего ", само че са много по-евтини.

 Конструкторите
© Associated Press

Подобни тактики имат и други компании като " Лепин " и " Леле ". Те даже оферират създадените към този момент тематики от " Лего ". Разликата е, че те не се отхвърлят от бойци и танкове, които са табу за датчаните заради етични съображения.

" Лего " не може да направи нищо против копията, сподели датският юрист, експерт по патентите, Торбьорн Сванстрьом. " Тухличката наподобява по метода, по който наподобява, защото има функционалност, " добави той.

От години " Лего " съди имитаторите си, постоянно на вятъра, а Сванстрьом споделя, че тухличките на " Лего " към този момент не могат да бъдат предпазени. " Всички ние знаем: никой от нас не харесва конкуренцията. Чудесно е да имаш монопол ", добавя Сванстрьом.

Имитациите навлизат на главните пазари на " Лего ". Първо конкурентните артикули се продаваха единствено в Азия, по-късно в Гърция и Турция. " Сега идват в Северна Европа ", сподели Сванстрьом. Дори в родината на " Лего " Дания огромна комерсиална верига за играчки наскоро предложи " клонинги " на " Лего " малко преди Коледа.

 Конструкторите
© Associated Press

В Германия " Лего " продължава да бъде неоспорим пазарен водач. Според немската асоциация за търговия на играчки (BVS) датската компания е производителят с максимален оборот на немския пазар на играчки - много по-напред от Ravensburger, Playmobil и Simba.

В немската статистика към момента не са се появили копията на " Лего ", споделя шефът на асоциацията Вили Фишел. Според асоциацията обаче оборотът на " Лего " в Германия е понижен с 2% за интервала януари - октомври.

Това е част от една по-широка наклонност за " Лего ". През първата половина на 2017 година продажбите и облагата понижиха с 3 до 5% по отношение на същия интервал миналата година. Дори 2016 година бе цялостна с провокации, изключително на значимите пазари Европа и Съединени американски щати, където продажбите понижават.

Неотдавна " Лего " разгласи, че ще редуцира 1400 чиновници по света, което е към 8% от личния състав на компанията. Въпреки опасността от възходяща конкуренция датската компания, както наподобява, се пробва да остане спокойна.

" Честната конкуренция е в наш интерес, " сподели представителят на компанията Роар Рюде Трангбек. " Лего " видя по какъв начин се трансформира пазарът на играчките и в този момент влага в онлайн платформа, където децата могат да смъкват планове за строителство и да споделят фотоси на техните модели. Смисълът е да се придаде на продукта " цифров слой ".

Искаме да сме част от всичко, с което децата прекарват време, споделя Трангбек. " Всичко е концентрирано върху тухличката на " Лего " ", добавя той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР