Емблематични сгради туристически обекти са сред най-предпочитаните места за слагане

...
Емблематични сгради туристически обекти са сред най-предпочитаните места за слагане
Коментари Харесай

Черна хроника: Любимите дестинации на самоубийците

Емблематични здания туристически обекти са измежду най-предпочитаните места за слагане завършек на живота от самоубийците по света. Първото място в черната ранглиста ненадейно заема един незнаен географски обект – гората Аокигахара на остров Фуджи в Япония, написа Телеграф.

В злокобното място известно още и като „ Гората на гибелта “ всяка година над 100 души поставят завършек на живота си. В реалност обаче техният брой най-вероятно е по-голям поради огромния периметър, който обгръща гората и невъзможността всичките трупове да бъдат открити. Най-популярният способ на самоубийство в японската гора е обесването, следвано от поглъщането на отрова.
Легенди
Според легендите още през Средновековието бедните фамилии решавали да пожертват най-възрастния член на фамилията, който откарвали до най-близката гора и оставяли там да почине от апетит или да се самоубие. Традицията през днешния ден е известна като „ убасют “ („ занемаряване на остаряла жена “). Заради зачестилите в последните години случаи на самоубийства в гората Аокигахара са назначени патрули.

Тяхната задача обаче е не да предотвратяват самоубийствата, а да откриват телата, да ги разпознават и предадат на околните им. Гъстотата на дърветата в гората е толкоз огромна, че мобилните телефони нямат покритие. Така че даже и на човек, решил да са самоубие да му е минал меракът, той може да се изгуби, да не успее въобще да се върне назад в цивилизацията и да загине от апетит и жадност, преди да бъде открит от патрулите.

Второ място в класацията за най-предпочитани от самоубийците места е мостът „ Голдът Гейт “ в Сан Франциско. С височината си от 227 м той е същински магнит за решилите да сложат завършек на живота си. В историята му има случаи, в които обезверени от живота хора от целия свят дават последните си спестявания за еднопосочен билет до „ Фриско “ с цел да скочат от моста.

Според сведенията от полицейските сводки всяка година сред 40 и 50 индивида поставят завършек на живота си след полет от „ Голдън Гейт “. Следващото място в класацията заема Ниагарският водопад. Досега там са регистрирани 2780 действителни случая на осъществени самоубийства, а годишно случаите на опити са сред 23 и 25. Водопадът е с височина от към 50 метра и по тази причина съвсем всичките опити за самоубийство от върха му са сполучливи.
Нула
На южното крайбрежие на Англия, в Източен Съсекс, се намира нос Бийчи Хед, който е едно от най-предпочитаните места за самоубийства на британците. Височината, от която искащите да сложат завършек на живота си скачат, е 162 метра, като шансът да оцелеят е нула. Годишно тук са регистрирани към 20 случая на самоубийства. Отново в Англия се намира и мостът Клифтън, над река Ейвън. Тук са регистрирани над 1000 самоубийства, като след слагането на защитни решетки случаите са сведени до 4 на година. Първият прочут случай тук е от 1885 година, когато 22-годишната Сара Ан Хенли оцелява, откакто при скока полата й се подвига като парашут и я избавя.

Шесто място в класацията на желаните места за самоубийства е виадуктът „ Принс Едуард “ в Канада. Според формален държавен отчет от 1997 година тук на всеки 22 дни се самоубива човек. Тогава е взето решение за слагане на бариери и от 2003 година не са регистрирани публично случаи на самоубийства.

На седмото място е още един мост в Съединените щати и това е „ Коронаро “ в Сан Диего. Между 1972 и 2000 година тук живота си са изгубили непринудено над 200 души.

Сред емблематичните места е и националният знак на Франция, Айфеловата кула, висока 300 м. Според легендата първият самоубиец тук се е обесил. А до наши дни от кулата е имало над 400 смъртоносни скока.

Сред куриозните оцелявания е това на мъж, който скочил от първия етаж, намиращ се на 57 метра от земята и е издухан от мощния вятър към покрива на най-близкия градеж. Жена, избрала да се хвърли от кулата, пада върху покрива на кола и по-късно се омъжва за притежателя на возилото.

Девето място в класацията за желани места от самоубийците заема мостът „ Аврора “ в Сиатъл. Той е отворен за придвижване през 1932 година, когато е регистриран и първият сполучлив случай на самоубийство. Досега там са регистрирани 230 смъртни случая.

Последното десето място в класацията е за още едно мостово оборудване „ Жак Картие “ в Канада. През 2004 година там са сложени решетки. Преди това годишно от моста скачат по 10 души. Общият брой на смъртните случаи е 143.
Търново
Стамболовият мост във Велико Търново е обичано място както на влюбените, избрали да разкрият възприятията и да предложат брак на обичаната, по този начин и на самоубийците, избрали да сложат завършек на своя живот. Половината парапет на моста е окичен с катинари с изписани върху тях букви на влюбени двойки. А на другата половина се намира боядисаната в черно 25-а топка, откъдето съгласно легендите самоубийците политат към водите на Янтра.

През десетилетията същинските истории за хвърлили се от моста обезверени от живота хора се смесват с градските митове. Старите търновци описват, че един от първите известни случаи на опит за самоубийство от Стамболовия мост е от 50-те години на предишния век. Местна учителка, жертва на нещастна обич, взема решение да постави завършек на живота си и се мята от парапета на моста. Жената обаче било с необятна пола, която при скока се разтворила над главата й като парашут и омекотила удара.

Така дамата се отървала единствено със мощна нерешителност. Сред оживелите като по знамение са и неколцина млади мъже. В новогодишната нощ пийнал младеж се скарва с гаджето си и взема решение да се самоубие. Той се хвърля от моста, само че за собствен шанс избира началото, а не средата на моста. Така, преди да падне във водата, тийнът се закача в клоните на дърветата на брега на реката и това омекотява рухването му във водата. Последният случай е единствено отпреди няколко дни, когато по незнайни към момента аргументи 24-годишен мъж се хвърля или пада в реката, само че още веднъж оцелява. Когато екипът на Спешна помощ идва, заварва мъжа жив и единствено със мощна нерешителност и подгизнали облекла.

Далеч не всички нещастни случаи или опити за самоубийство обаче приключват щастливо.

През 80-те години 16-годишна ученичка, изоставена от приятеля си, скача и умира. През 1998 година същата орис сполетява и стара жена. Няколко години по-късно търновци са потресени от ужасяващо закононарушение. Ревнив Ромео убива приятелката си в центъра на града, след което идва на моста и се хвърля в замръзналите води на Янтра и умира. Това е може би и единственият случай, в който хората от града не съчувстват на самоубилия се.

В историята на Стамболовия мост има и няколко случая, в които кандидат-самоубийци са избавени в последната секунда. Млада жена, записана за обири и милостиня в Търново, се качва на парапета на моста и стартира да крещи, че ще постави завършек на живота си, тъй като й писнало от всичко. Граждани подават сигнал на незабавния телефон.

Пристигналите незабавно служители на реда в продължение на няколко часа убеждават дамата и най-после съумяват да я склонят да прекрачи още веднъж парапета и да стъпи на моста. Момиче скача от моста, само че полетът й е видян от сервитьор от прилежащия хотел, който без да се замисли, се хвърля с облеклата във водата и я изважда. Млада жена неработоспособен два пъти скача от Стамболовия мост и оцелява. Третия път обаче тя съумява да извърши желанието, откакто скача в селски бунар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР